Water en wind

Water en wind. De molen verbindt

IN DE KIJKER: Educatieve koffer 'molenaar voor een dag'

Wil jij eens molenaar voor een dag worden? Dat kan! In de molenkoffer vind je opdrachten en spelletjes voor jong en oud rond het leven in de molen. Je kan knutselen, het opdrachtenboekje invullen, een molenaarsfotoshoot doen, brood bakken etc. Je kan de koffer gebruiken in kleine groepjes in de klas/jeugdbeweging of bij een bezoek aan een molen uit de streek. 

 

De koffer biedt voor elke leeftijd wat wils

  • knutselpakket (6 - 12 jaar)
  • voelspel (6 tot 12 jaar)
  • molenmemory (5 tot 10 jaar)
  • invulboekje met opdrachten (9 tot 12 jaar)
  • krijttekening maken (3 tot 12 jaar)
  • KNEX bouwpakket (9 tot 12 jaar)
  • brooddeeg maken (3 tot 12 jaar)
  • netwerk van tandwielen maken (5 tot 12 jaar)
  • fotoshoot (3 tot 12 jaar)

Je kan de koffer ontlenen op aanvraag via info@erfgoedcelpz.be

Slotfeest Water en Wind

Op zaterdag 31.08 sluiten we het project 'Water en Wind' af met een feest in de Heetveldemolen. Je kan er een hele dag terecht voor tal van activiteiten rond graan, de mark, bakovens en molens. Ontdek hier het programma! 

 

Pajotse molenbox neemt je mee op tocht door het molenerfgoed van de streek!

Wist je dat er in het Pajottenland vroeger minstens 92 actieve molens waren? En dat dit er vandaag nog slechts drie zijn?. Bijna elk dorp heeft een Molenstraat of een Molendreef en als je goed kijkt zie je nog restanten van ons molenverleden in het landschap. Trek je stapschoenen aan of haal je fiets van stal en ga op ontdekking! In de Pajotse molenbox zitten 8 wandel- en fietskaarten met routes langs de (verdwenen) molens in de streek. 

Je kan de molenbox hier online kopen of aankopen in één van de verdeelpunten in de regio.

 

 

Lancering jeugdboek 'De Pajotse Molenvloek' 

Op zondag 9 september 2018 kon je in de bibliotheek van Pepingen terecht voor de lancering en voorleesmoment van de jeudgpublicatie 'De Pajotse molenvloek' en een gezinswandeling langs de verdwenen molens van Pepingen.

Ontdek hier het programma. De publicatie is te verkrijgen via de winkel van de erfgoedcel.


Molendag 9 september 2018

Op zondag 9 september 2018 kon je terecht in de Heetveldemolen voor een molendag met als thema Graancirkels.

Ontdek hier het programma.

 

Leaderproject

Samen met Regionaal Landschap Pajottenland Zennevallei en de Heetveldemolen vzw werken we in 2016-2018 samen aan het project 'Water en Wind'. In dit project wordt gewerkt rond molens, bakovens, graan en de mark.

 

Binnen dit project zal de erfgoedcel zich focussen op het deelproject rond molens en werken aan volgende drie doelstellingen:

1. Verzamelen, inventariseren en digitaliseren van erfgoed rond molens. 

Hier gaan we op zoek naar oude foto's, documenten en objecten rond het molenerfgoed in onze streek. Daarnaast gaan we hierrond ook verhalen verzamelen en registereren. Om een gedegen molenzorgbeleid te voeren moeten we eerst alle, of toch zoveel mogelijk, gegevens in kaart brengen. 

2. Netwerk rond actieve molens ondersteunen en versterken.

We brengen molenaars, molenexperts, molenliefhebbers, lokale verenigingen, gidsen en studenten samen om enkele acties voor het publiek uit te werken. We ondersteunen deze groep op basis van hun noden. We willen het huidige netwerk ondersteunen en extra zuurstof geven zodat de toekomst van de Pajotse molens verzekerd wordt. 

3. Ontsluiten van het molenerfgoed. 

We laten de bewoners van het Pajottenland kennismaken met het erfgoed van de verdwenen of actieve molens in hun gemeente. We brengen mensen samen in de molens aan de hand van leuke activiteiten

 

Contact

Wil je dit project graag op de voet volgen? Volg ons op facebook.

Heb jij op zolder nog prentkaarten of hoorde je als kind misschien verhalen over bijvoorbeeld die molen uit je dorp? Deel ze met ons!

Leen Van de Weghe - 0486 65 80 62

Annelien Noppe -  0497 52 47 03

 

Dit project kwam tot stand met de steun van volgende partners: