UPDATE: Theater Tartaar en Buurtschool de Winde spelen met erfgoed!

05.04.2018

Theater Tartaar en Buurtschool de Winde spelen met erfgoed!

In 2017 ontwikkelde Theater Tartaar een inclusieve workshopreeks rond het lokaal erfgoed van de regio. Theater Tartaar is een multidisciplinaire kunsten-werkplek die acteurs met een verstandelijke beperking de kans geeft om podiumervaring op te doen. De reeks bestaat uit vijf workshops waar leerlingen van het lager onderwijs samen met de acteurs van Theater Tartaar samenwerken aan een toonmoment. De leerlingen en acteurs gaan in de workshops zowel beeldend als theatraal aan de slag met het lokale erfgoed uit de regio. Hiervoor werkten we samen met museum Den Ast in Halle. 

In het voorjaar van 2018 nam de globoklas van Buurtschool de Winde in Halle deel aan het project. Onder leiding van theatermaker Wendy De Pauw, beeldende kunstenaar Emilie Lauwers en actrice en acteurscoach Sari Veroustraete krijgen beide groepen de kans om hun eigen verhalen te construeren. Door verbindingen aan te gaan met foto's, manuscripten, lokale verhalen, typische feesten en liederen uit Halle onderzoeken zij of dit verleden invloed heeft op hun huidige identiteit. Er werd gewerkt rond de bedevaart, de Maria-verering, de cellist Servais, de mouterij en de treinramp. 

De workshopreeks verenigt twee leefwerelden met elkaar maar laat ieder zichzelf zijn. Vertrekkende van het idee “anders mogen zijn” kunnen kinderen buiten de lijntjes kleuren. In dit project staat ‘de ervaring’ centraal ter ontwikkeling van vaardigheden die tijdens de gewone schoolomgang niet altijd aan bod kunnen komen. De leerlingen overwinnen op een speelse manier hun angsten voor het onbekende. Stap voor stap worden zij door opdrachten gegidst die hen dichter bij elkaar brengen. Het is een uiterst leerrijk proces dat ook na de workshop nog lang zal nazinderen in de klas.  

Het resultaat van deze workshops werd voorgesteld tijdens twee gratis toonmomenten in CC ’t Vondel in Halle op vrijdag 30 maart 2018. 

Bekijk hier enkele foto's van de workshopreeks en de toonmomenten!

Na de paasvakantie gaan we van start met een nieuwe workshopreeks in Liedekerke in samenwerking met de Heemkring Liedekerke. De resultaten van deze workshop kan je bekijken op de toonmomenten in GC De Warande op vrijdag 18 mei!

 

 

 

 
 

 

Labels: theatertartaar

Reageer