UPDATE: Impulsbedrag Pajot-Zenne 14-18 ondersteunde 7 projecten in 2015

In het kader van ons project Pajot-Zenne 14-18 kunnen verenigingen en gemeentes een subsidiebedrag aanvragen om een activiteit rond WOI te organiseren in de regio. In 2015 ondersteunden we 7 leuke projecten, hieronder vind je een overzicht.

In Halle gaat er in de Oude Post van 30 januari tot 28 februari 2016 een expo door ‘Les Allemagnes sont là! Halle tijdens de Eerste Wereldoorlog’  waarbij de focus ligt op het leven in Halle tijdens de Groot Oorlog. Tegelijk gaat in Den Ast de expo ‘WOI door de ogen van de leerlingen van De Meiboom’ door waar leerlingen van de Halse kunstacademie hun creativiteit de vrije loop lieten gaan. 

Daarnaast publiceerde de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige kring van Halle een speciale editie van de Hallensia , gewijd aan het thema WOI in Lembeek. Een heel uitgebreid werk met tal van bronnen en interessante verhalen. De publicatie is te verkrijgen tijdens de expo in Den Ast en te verkrijgen bij de kring. 

In Ternat organiseerde CC De Ploter ism Musikalo een totaalspektakel ‘STUK’ dat het verhaal vertelt van een klein geluk in de Groote Oorlog. Het verhaal werd onder meer gebaseerd uit een dagboek dat werd aangeleverd op de ‘collectiedag van de Erfgoedcel uit 2014 en verhalen van Ternattenaren. 

Daarnaast organiseerde CC De Ploter ook de expo ‘Bloedlijn’.  In deze expo vertrokken ze van gesneuvelde Ternattenaren/Wambekenaren en Lombekenaren waarvan de verhalen in 2014 gedocumenteerd werden door de heemkring. Voor de expo gingen ze op zoek naar nabestaanden van min of meer dezelfde leeftijd. Deze nabestaanden werden geportretteerd in een hedendaagse setting door fotograaf Jente Boone.

In Herne ondersteunden we een tentoonstelling met objecten en archiefstukken rond WOI, georganiseerd op Erfgoeddag en in de gemeente Dilbeek ondersteunden we de voorbereiding van een expo rond het ontwaken van Dilbeek na WOI. 

Foto's van deze projecten kan je terugvinden in het album 'Impulsbedrag Pajot-Zenne 1418 2015'.

Ook in 2016 kunnen verenigingen, orgnaisaties en gemeenten een impulsbedrag aanvragen voor projecten rond de Eerste Wereldoorlog die het lokale erfgoed in de kijker zetten. Meer informatie vind je hier. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Contact

Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei
JC Het Castelhof
Molenstraat 102
1700 Dilbeek

T. 02 451 69 47