UPDATE: Film - Grenzeloze verhalen uit de regio in beeld

05.05.2014

Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei maakte een documentaire over migratie- en verhuiscerhalen in onze regio. Getuigen uit 9 gemeenten vertellen hoe zij in de regio terechtgekomen zijn.

Bekijk de 9 boeiende verhalen hier:


Nieuwkomers worden vaak over dezelfde kam geschoren nochtans hebben ze vaak heel verschillende verhalen en diverse redenen om te verhuizen. Sommige mensen komen van niet zo ver: Frankrijk, Duitsland of zelf vanuit Wallonië of een naburige Vlaamse gemeente. Anderen hebben juist een lange weg afgelegd en hebben heel wat van de wereld gezien om uiteindelijk in het Pajottenland of de Zennevallei verzeild te geraken. We staan te weinig stil bij de boeiende verhalen maar ook de culturele tradities die deze mensen meebrengen. De documentaire biedt een uniek inzicht in het leven, de herinneringen en het erfgoed van deze regiobewoners.

Agata en Marcin kwamen 13 jaar geleden vanuit Polen naar Linkebeek op zoek naar betere werkomstandigheden en hebben ondertussen een eigen bedrijf uitgebouwd. Fabienne en Bob trokken beiden de liefde achterna, zij vanuit Frankrijk, hij vanuit Nederland. Nouroz vertrok als tiener uit Afghanistan, reisde de halve wereld rond en vond uiteindelijk een thuis, werk en vrienden die hem helpen met inburgeren in Ruisbroek. En Wolfgang, die vertrok uit Duitsland om Frans te leren, om uiteindelijk in het Nederlandstalige Lennik terecht te komen en Vlaamse volksmuziek te spelen. Hun verhalen en die van andere migranten heeft de Erfgoedcel in samenwerking met het productiehuis Linking Generations gebundeld in deze film.

Labels: erfgoeddag2014

Reageer