UPDATE: Affligem blaast nieuw leven in de traditie van de Zandtapijten

08.05.2018

De kunst van het zandstrooien

Zandstrooien is een kunstvorm waarvoor Hekelgem (deelgemeente van Affligem) al jaar en dag bekend voor staat. De oude traditie van zandtapijten strooien en gefixeerde zandtapijten leggen lokte destijds heel wat volk naar Hekelgem, er was veel interesse vanuit binnen- en buitenland naar deze specfieke kunstvorm. 

Naar een zandtapijtmuseum

De gemeente Affligem wil samen met een werkgroep deze aloude traditie ondersteunen en extra in de kijker zetten in Hekelgem. Hiervoor werd een traject opgezet samen met vrijwilligers, de gidsen van Affligem en zandkunstenaares Greet De Boeck met de ondersteuning van de Erfgoedcel PZ.  Er wordt gewerkt aan een nieuw museum rond zandtapijten in het oude gemeentehuis van Hekelgem.

Het traject heeft volgende doelstellingen:

1. Historiek van deze traditie in kaart brengen

We willen materiaal en verhalen verzamelen rond deze traditie en deze ontsluiten. Hiervoor wordt er  een beroep gedaan op de inwoners van Hekelgem en omgeving.

2. Jeugd betrekken

Om de traditie levend te houden willen we de jeugd enthousiasmeren voor deze kunstvorm en hen laten kennismaken met de traditie door het organiseren van demonstraties en workshops

3. Actieve beleving

We willen het museum ook een plek maken om de traditie actief te beleven, mensen te laten kennismaken met de ambacht door zelf hun handen uit de mouwen te steken.

4. Integratie in het bestaande toeristische aanbod

We willen het aanbod rond zandtapijten (o.a. het museum) integreren in het bestaande toeristische aanbod van Affligem en zo ook mensen van buiten Affligem laten kennismaken met de traditie.

Dag van het zand - 21/05/18

Op maandag 21 mei 2018 kan je tussen 14u en 17u in en rond het Gildenhuis in Hekelgem kennismaken met de traditie!

- tentoonstelling van enkele zandtapijten

- tentoonstelling van zandtapijtwerkjes door kinderen van "Art 4 kids"

- workshop zandstrooien voor kinderen

- demonstratie door zandschilderkunstenares Greet De Boeck

- film over de zandtapijtkunst

- zandkoekjes proeven

- een ouderwetse zandbak voor de allerkleinsten

Een organisatie van Cultuurraad Affligem

 

OPROEP

Heb jij thuis een zandtapijtkunstwerk hangen? Of beschik je over foto-materiaal, documentatie? Ken je leuke verhalen rond deze traditie? Contacteer ons, misschien kan jouw materiaal een plekje krijgen in het nieuwe museum.

contact: toerisme@affligem.be

 

(foto Luc Cromphout)

Reageer