Traditie in de kijker: Vrienden van de kluis uit Affligem

27.02.2017

‘DE KLUIS VALT NIET IN GRUIS’

Dit jaar reizen de vrijwilligers van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei de regio rond op zoek naar de tradities die hier leven. Heel wat mensen zetten zich met hart en ziel in zodat hun traditie kan blijven bestaan. Vrijwilligster Machteld  ging spreken met Wim Van Grieken, lid van de Vrienden van de kluis uit Affligem.

Kluizenkermis 2014
Foto Jacky Delcour - Editiepajot.be


M: Hoe en wanneer is jullie vereniging ontstaan?

W: Het prille ontstaan was in 1974. De bedoeling van de oprichting was dubbel: enerzijds de restauratie van de Kluiskapel in Affligem en anderzijds de Kluizenkermis doen heropleven. De eerste keer dat er opnieuw een kermis kwam, was dat een erg kleine kermis: de fanfare en  een ballenkot.. Daar is dan de idee gegroeid om de ‘Vrienden van de Kluis’ op te richten onder het motto ‘de Kluis valt niet in gruis’. De kapel was er toen slecht aan toe, je kon door de muren kijken, die waren helemaal opengescheurd.

M: Hoe ben je zelf terechtgekomen bij de Vrienden van de Kluis?

W: Tja als je hier woont… iedereen die hier woont rond de kapel is erg betrokken!

M Wat gebeurde er zoals op de eerste Kluizenkermissen?

W: Dat was toen nog een échte kermis, één zonder veel lawaai waar de mensen een pint konden komen drinken. Vroeger stonden hier de ‘biezebeizen’, dat waren schommels. Er was ook een kraam met een molentje. Maar de Kluizenkermis was in de eerste plaats een ‘begankenis’. De paters van Affligem kwamen de hele week de mis lezen. De Kluizenkermis was er vooral om fondsen binnen te rijven om de restauratiewerken uit te voeren. 

M. Wanneer gingen  de restauratiewerken van start?

W:In 1977 zijn onder impuls van pastoor Devogeleer de eerste restauratiewerken uitgevoerd. De kapel is een erkend monument waardoor we subsidies krijgen voor de restauratiewerken. Naast het geld inzamelen voor de kapel hebben we ook onze handen uit de mouwen gestoken. Veel van het brute restauratiewerk hebben we zelf gedaan zoals het vernieuwen van de vloer of het maken van de bankjes. Maar bij de ‘Vrienden van Kluis’ zitten ook beroepsmensen. De restauratie van de engeltjeskrans en het altaar werd door hen gedaan. In overleg met de kerkfabriek onderhouden wij nu samen de kapel.

De Kluizekapel


M: Welke activiteiten organiseren jullie naast de kermis nog?

W:. Op 10 november organiseren wij samen met de jagers de jagersmis. Daarnaast heb je de Kluiswandeling , een vast parcours dat je doorheen het hele jaar kan bewandelen.

We nemen ook deel aan de Openmonumentendag. Op een gezellige manier brengen we dan de legendes van de kapel opnieuw onder de aandacht.

M: Welke legendes zijn dit zoal?

W:Ken je de legende van het Kluizeputteke? Alle kinderen die geboren zijn in Hekelgem komen uit het Kluizeputteke. Ze komen dus niet van de ooievaar of van de kool, maar van het Kluizeputteke! Het Kluizeputteke was een bron met geneeskrachtige kruiden om de mensen van koorts te genezen én was ook de bron van de vruchtbaarheid. Dus de meisjes die niet zwanger raakten, kwamen van het Kluizenputteke drinken en raakten erna zwanger..

Benieuwd naar de andere legendes van de Kluizekapel? lees ze hier na!

                        Interview door Machteld Vandenbossche

                                    Artikel door Betty Denys

Reageer