TRADITIE IN DE KIJKER: De Sint-Sebastiaansgilde uit Dilbeek

27.01.2017

Historische schuttersgilde in Dilbeek schiet nog elke vrijdag op de ‘wip’!

Dit jaar reizen de vrijwilligers van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei de regio rond op zoek naar de tradities die hier leven. Heel wat mensen zetten zich met hart en ziel in zodat hun traditie kan blijven bestaan. Lina ging spreken met Jeroen Stoop, griffier van de Sint-Sebastiaansgilde van Dilbeek, een historische schuttersgilde.

Lina: Hoe ben je bij de Sint-Sebastaansgilde terecht gekomen?

Jeroen: Mijn grootouders waren actief in de schuttersgilde van Neder-Over-Heembeek. Toen mijn grootvader op zoek ging naar sporen van oude handbooggildes uit Dilbeek, vond hij reglementen uit 1643 van een schuttersgilde uit Groot-Bijgaarden. Aan de hand van deze opzoekingen richtte hij op 28 december 2002 de Sint-Sebastiaansgilde van Dilbeek opnieuw op. De eerste schieting op liggende wip was op 2 mei 2003. Uit nieuwsgierigheid ben ik daar toen naartoe geweest en ben ik week na week blijven plakken. Onze leden komen van overal, maar voornamelijk uit Groot-Dilbeek. Iedereen is welkom, ons jongste lid is 9 jaar, de oudste 80!

Lina: Wat zijn jullie belangrijkste activiteiten als historische schuttersgilde?

Jeroen: Elke vrijdag, tussen maart en oktober, hebben we onze schietingen. De zaterdag voor Pinksteren hebben we onze eigen koningsschieting.  

De huidige koning Jeroen Stoop en prins Victor Wauters

Een koningsschieting start met een ommegang rond de staande wip. Er wordt drie maal rond de wip gelopen met een vaandel en een trommel, de rest van de leden volgt. Het doel hiervan is de geesten te verjagen. Hierna wordt de breuk van de oude koning afgenomen en aan een tak van een boom gehangen tot de nieuwe koning gekend is. De huidige koning schiet vervolgens de eerste drie rondes om zijn eer te verdedigen. Lukt het niet om de vogel neer te halen, dan mogen de overige leden mee schieten voor de titel. Voor de jeugd organiseren we een gelijkaardige prinsenschieting. We sluiten nadien af met een gezamenlijk avondmaal.   

Ons seizoen sluiten we steeds af met een katuit-schieting. Dat is een vriendschappelijke schieting waarbij er ook een wisselbeker is bij de jeugd. Het lokaal wordt afgesloten en we komen niet meer terug tot het begin van het volgend seizoen.

Lina: Doen jullie naast schietingen ook nog andere activiteiten als gilde?

Jeroen: Naast de boogschietactiviteiten nemen we ook deel aan optochten. Zo doen we ook mee aan de tweejaarlijkse Wivinaprocessie  in Groot-Bijgaarden, voor ons is dit ook een echte traditie geworden.

deelname aan de Sint-Wivinaprocessie. Lees meer over deze processie in ons magazine (p.12)!


Lina: Welk materiaal heb je nodig als lid van de gilde?

Jeroen: Elk lid heeft zijn eigen handboog en pijlen, de gilde heeft zijn eigen liggende en staande wip. Daarnaast hebben we ook vendelvlaggen en trommels voor de optochten. De leden van onze gilde dragen historische kledij. De kledij is persoonlijk van de leden en wordt op maat gemaakt door iemand van de gilde. Ik heb zelf een paar kostuums in de kast liggen. Soms leen ik die even uit als nieuwe leden nog geen kledij hebben. Mijn eerste kostuum reist zo al een hele tijd rond van het ene naar het andere lid.

Iedere schuttersvereniging volgt bepaalde spelregels en tradities. Heeft jullie gilde ook eigen tradities of gewoontes?

J: Ja, in onze gildebijbel staat dat leden die 18 jaar worden, een eed moeten afleggen. Dat gebeurt op ons jaarlijks teerfeest. Zij moeten trouw zweren aan Sint-Sebastiaan, aan het bestuur en aan de gilde. Tot slot moeten ze staand op één been een glas naar keuze in één teug uitdrinken. Zo worden ze officieel  lid van de gilde en kunnen ze deelnemen aan een koningsschieting. Erna wordt hun naam genoteerd in ons gildenboek, zo kan men later zien wie allemaal lid was van onze vereniging.

 

 

 

 

                                         Artikel door Betty Denys

                           Afbeeldingen Sint-Sebastiaansgilde Dilbeek

        Volg de Sint-Sebastiaansgilde op facebook of bezoek hun website!

Reageer