TRADITIE IN DE KIJKER: Arjaun

03.08.2017

Liekes ooët den booëk van 't Pajotteland


Dit jaar reizen de vrijwilligers van de Erfgoedcel de regio rond op zoek naar de tradities die hier leven. Heel wat mensen zetten zich met hart en ziel in zodat hun traditie kan blijven bestaan. Annita ging praten met  Walter Evenepoel, medeoprichter van de folkgroep Arjaun.

 

“Vertellen” zit in het bloed

Walter vertelt graag, net als zijn grootvader die hij beschrijft als
"een onverbeterlijke babbelkous, verteller en volkszanger”. Samen met zijn broer Dirk begon Walter volksliedjes te schrijven en in 1981 traden ze voor het eerst op in Strijtem onder de naam Arjaun.

Arjaun is een dialectverbastering van de naam Adriaan. “De mensen van Pamel spreken met een zware ‘au’-klank” legt Walter uit. De groep brengt liedjes in het dialect, “Liedjes over de rondingen van het Pajottenland, van een fles schuimende geuze of van Mieke en Trees”, of in het Pamels, “Liekes over de rondingen van 't Pajotteland, van een fles skooëmende gees of van Mieken en Trees.

“Het afschuwelijk taaltje van onze voorouders”

Walter werd tot in het diepste van zijn ziel geraakt, toen in de jaren tachtig een professor  die het ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) voorstond zei “We moeten dat afschuwelijke taaltje van onze voorouders afzweren”. Walter vond dit een verbijsterende uitspraak en zette zich vanaf dan in voor het bewaren van de streektalen. Dit bepaalde mee de doelstelling van Arjaun: meer zijn dan een zanggroepje, maar ook het dialect vastleggen. Na het succes van Pepijn, hun kleinkunstgroep uit de jaren zeventig, gingen ze meedrijven op de golf van de herlevende Volksmuziek. Artiesten als Rum, Wannes Van de Velde ‘t Kliekske’ hadden veel bijval. Ook Arjaun had in die periode 50 à 60 optredens per jaar. Stefan Timmermans, een getalenteerd doedelzakspeler vervoegde Arjaun en in 1991 werd de eerste CD opgenomen, de eerste ‘echte, nieuwe’ folk-cd. Men sprak toen niet meer over volksmuziek maar over Folk. Arjaun groeide zienderogen muzikaal en in 1993 wonnen ze een grote Sabam-wedstrijd voor het beste lied en de beste tekst. In de loop van de volgende jaren breidde Arjaun uit met accordeonist Etienne Wauters en bassist Dirk Van Lierde. Na 36 jaar blijft de groep tot vandaag een gevestigde waarde.

Rausa

De klemtoon van Arjaun ligt op het zingen, het opzoeken en bewaren van allerlei liedmateriaal. “Daarnaast startte Walter in 2011 met Rausa, een bloeiende erfgoedvereniging die de sociale-, politieke- en culturele geschiedenis van de Roosdaalse dorpen Borchtlombeek, O-L-V-Lombeek, Pamel en Strijtem bestudeert. Walter is hoofdredacteur van het tijdschrift Rausa, een verzorgde publicatie die acht maal per jaar naar 700 adressen wordt verstuurd. Op deze manier worden naast de liedjes en het dialect ook andere tradities en verhalen uit de streek ontsloten voor een breed publiek.

 

                                                                                                                                  

Tekst: Monique Wylock

 

 

Reageer