TERUGBLIK:Jongeren aan de slag met het erfgoed uit Pajottenland & Zennevallei

30.10.2015

Donderdag 22 oktober was het Zuiddag. Onder de slogan Work for Change gingen Vlaamse scholieren van het vierde tot zesde jaar middelbaar onderwijs tijdens de schooluren één dag werken. Hun loon stonden ze af aan het goede doel. Ook Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei wierf enkele leerlingen aan en zette hen in om aan de slag te gaan met het lokale erfgoed in het Pajottenland en de Zennevallei.

Lowi en Margot staken de handen uit de mouwen in het archief van de gemeente Roosdaal. Zij zochten naar interessant bronnenmateriaal en foto’s in het kader van een toekomstig erfgoedproject. Jeroen en Mathias werden dan weer aangesteld in huisje Mostinckx in Sint-Martens-Bodegem, waar zij de collectie oude gebruiksvoorwerpen onder de loep namen om een inventaris op te maken. Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei vindt het belangrijk om ook jongeren in contact te brengen met het lokale erfgoed. Zuiddag is dan ook een prachtig initiatief waarbij jongeren hun interesse voor geschiedenis in het werkveld kunnen inzetten.

Walter Evenepoel van Erfgoed Rausa (Roosdaal) vertelt hoe het Lowi en Margot verging in de Roosdaalse archieven:

Lowi en Margot kregen de opdracht om honderden boeken, tijdschriften, documenten en het uitgebreide beeld- en klankmateriaal van Rausa te exploreren. Rausa wou immers weten wat jonge mensen zélf verwachten van een erfgoedvereniging. Margot was geïnteresseerd in enkele oude spellen uit vervlogen tijden. Maar wat zeker verbaasde was dat ze het meest getroffen werd door de uitgebreide informatie over de Wereldoorlogen. Lowi was er van overtuigd dat de oorlogsgruwel een zaak is die ook jonge mensen bijzonder aangrijpt. Het duo gaf het advies om met het verzamelde materiaal een voorstelling voor leerlingen van het secundair onderwijs uit te werken en ontwierpen zelfs een bijhorende flyer!

Ook in Dilbeek werd er hard gewerkt. Onder begeleiding van toerismemedewerker Lieselotte De Landsheer staken Jeroen en Mathias hun handen uit de mouwen in Huisje Mostinckx:

Binnenkort krijgt het lemen huisje Mostinckx een nieuw laagje verf en daarom moest binnen al het materiaal van de muur. Dit was dus het ideale moment om een inventaris te maken van alle oude gebruiksvoorwerpen. In de voormiddag kwam er even een gids langs die de leerlingen meer vertelde over de geschiedenis van het huisje en hoe de mensen er vroeger leefden zonder stromend water, maar met een gezellige Leuvense stoof in het midden van de kamer. Door Mathias en Jeroen werd vervolgens van elk voorwerp een foto genomen, een beschrijving genoteerd en een volgnummer gegeven. Daarna werd alles zorgvuldig ingepakt en gestockeerd. Met deze inventaris wil Toerisme Dilbeek onder andere educatieve lespakketten voor scholen uitwerken. 

Labels: zuiddag

Reageer