TERUGBLIK: Zes leerlingen worden voor één dag lokale erfgoedwerker!

10.11.2016

Donderdag 20 oktober was het Zuiddag. Onder de slogan Work for Change gingen Vlaamse scholieren van het vierde tot zesde jaar middelbaar onderwijs tijdens de schooluren één dag werken. Hun loon stonden ze af aan het goede doel. Ook Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei wierf 6 leerlingen aan en zette hen in om aan de slag te gaan met het lokale erfgoed in het Pajottenland en de Zennevallei.

Erfgoedcel PZ stuurde Wannes en Rune naar vzw HERinNEring in Herne om het archief van de Heemkring van Sint-Pieters-Kapelle te ordenen voor het kan overgebracht worden naar het spiksplinternieuwe Hernse erfgoeddepot.

Frank Nevens van HERinNEring vertelt: “In Herne gingen Rune en Wannes de strijd aan tegen de eerste najaarsfrisheid, zolderstof , en vooral… veel oude documenten. Die laatste liggen nog even in het archief van de Heemkring van Sint-Pieters-Kapelle, in het oude gemeentehuis van die gemeente. Binnenkort wordt dit archief overgebracht naar het erfgoeddepot – in oprichting- van Herne, in het gewezen Dominicanessenklooster. Maar om dit goed en ordentelijk te kunnen doen, was er eerst een degelijk overzicht nodig van wat er alvast allemaal aan geschiedenis op de zolder ligt. En dus moest er even wat orde in de kleine chaos gebracht worden. En dat is gelukt: ’s avonds was er al een behoorlijk overzicht ontstaan: op de rekken en tegelijk in een overzichtelijk werkblad in de HERinNEring-computer. 161 dozen verder, 39,77 lopende meter documenten (jawel, just is just, alles werd netjes gemeten!); Een mooi werkje! En misschien zelfs twee extra vrijwilligers enthousiast gemaakt…  Dankjewel Rune en Wannes!”

Leerlingen Max en Sara werden door Erfgoedcel PZ dan weer naar de Heemkundige Kring van Gooik gestuurd. Sara en Max fotografeerden Romeinse artefacten uit de omgeving van Gooik met een 3D 360°-toestel en registreerden de vondsten. De beelden worden later voor iedereen raadpleegbaar op de website van de vereniging.

Johnny Van Bavegem van Heemkring Gooik getuigt: “En of ze de dag nuttig doorgebracht hebben! Op het einde ervan werden een goede 100 objecten gefotografeerd en vastgelegd in 3D, met de beschrijving erbij. Een heel interessante aanwinst op de site van de Heemkundige Kring van Gooik, binnenkort te vinden onder de rubriek ‘Virtueel museum (360° fotografie)’. Met dank aan de twee enthousiaste leerlingen Sara en Max, begeleider Johnny Van Bavegem en artefacten-aanbrenger Bart Van Camp.”

Erfgoedcel PZ stuurde Jitse en Helena naar De Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Halle. Zij snuisterden in de postkaarten collectie en gingen op ontdekkingstocht in stad Halle om vervolgens aanbevelingen te geven hoe de Halse geschiedenis naar jongeren toe vertaald kan worden.

Annelies De Laender, van de werkgroep kinderen en jongeren van de KGOKH: “Op de Zuiddag op 20 oktober 2016 kreeg de Geschiedkundige Kring van Halle twee jonge dames op bezoek: Jitse en Helena van het Vijfde Middelbaar van het Heilig Hart Collega. Ze mochten eerst snuisteren in de postkaarten-collectie van één van de leden van de vereniging. Daarna maakten we een wandeling door de stad langs het parcours waar vroeger de oude stadsomwallingen en –poorten lagen. Hierbij hoorde ook wat uitleg en mochten zij markante gebouwen of details fotograferen. ’s Middags mochten zij een verslag uitschrijven op de computer en dat illustreren met een selectie van de foto’s die ze tijdens de wandeling gemaakt hadden.”

Erfgoedcel PZ bedankt alle leerlingen voor hun enthousiaste inzet voor het lokale erfgoed van de regio Pajottenland en Zennevallei. Puik werk!

Labels: zuiddag

Foto's

Reageer