TERUGBLIK: Buurten met Erfgoed - Opvolgsessie 1

31.01.2017

Buurten met erfgoed, opvolgsessie 1

Op vrijdag 20 januari was het voor de tweede keer verzamelen geblazen voor de leerkrachten van de tweede graad lager onderwijs en de erfgoedwerkers uit Dilbeek voor het traject Buurten met Erfgoed. Verwelkomd door een stralende winterzon, arriveerde iedereen om 13u30 op de site van Kasteel La Motte, een erfgoedpareltje in Sint-Ulriks-Kapelle.

Na een ludiek ja-nee-spelletje kon het echte werk beginnen. Elke school had een grote flap meegebracht om het project voor te stellen. Iedereen luisterde geboeid naar de originele projectideeën. Klavertje 4 uit Bodegem gaat volledig voor de inleving. Samen met de kinderen willen zij een dag uit het verleden doorbrengen in Huisje Mostinckx. De Kriebel gaat juist de moderne tour op: zij werken een QR-wandeling uit. Ook De Klimop uit Schepdaal gaat op wandeling, daarbij worden uiteraard de Tramsite en de Pedemolen niet vergeten. In ’T Keperke worden niet alleen de kinderen maar ook de ouders aan de slag gezet. In een quiz die de kinderen voor hen zullen organiseren, wordt hun kennis over de gemeente getest. Dat de Sint-Alenaschool een bezoek zal brengen aan de Sint-Alenatoren lijkt evident maar de kinderen zullen het verhaal van deze toren zelf verfilmen aan de hand van stop-motion-filmpjes. Jongslag uit Dilbeek, tenslotte, trekt de kaart van de fotografie. Aan de hand van allerlei technieken zoals fotograferen in sepia, een tableau vivant maken of detailfotografie gaan de kinderen het erfgoed uit de gemeente ontdekken.

Bij het horen van elkaars projecten kwamen er uiteraard heel wat nieuwe ideeën boven. Aan de hand van post-its gaf iedereen elkaar  dus een heleboel tips en leuke methodieken mee. Wie zijn oren spitste kon links en rechts horen ‘Oh, maar dat idee ga ik pikken!’. Vooral de erfgoedwerkers konden de leerkrachten wijzen op interessante erfgoedverhalen en plekken die zij nog bij hun verhaal konden betrekken. Bovendien toonden zij heel wat enthousiasme om aan de lokale projecten mee te werken.

Eindigen deden we met goed nieuws. Dankzij de gemeente Dilbeek, de Provincie Vlaams-Brabant en Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei kan elke school een financiële bijdrage van 500 euro krijgen voor het schoolproject.  Een extra duwtje in de rug om van elk idee een bijzonder erfgoedproject te maken!

Reageer