Ternat (Wambeek)

Feest op klapscheut: ambachtelijk Wambeek en de molen

Lokale ambachtsmannen en vrouwen tonen je de geheimen van hun stiel. Ontdek hoe kantklossen precies in zijn werk gaat, leer meer over bierbrouwen (en proeven!) en 'Als het de natuurelementen belieft' zal molenaar Wies het waterrad, de aandrijvende tandwielen en de zingende maalsteen laten draaien. Hij leidt je rond en toont het eeuwenoude systeem van communicerende vaten en watervalkracht.

  • Klapscheutmolen, Klapscheutstraat 41, Wambeek, toegang tot het terrein via de boomgaard
  • 12u tot 17u

Activiteiten:

  • Demonstraties: de werkende molen en diverse ambachten
  • Workshop: Vogelnestkastje en/of vleermuizenkast timmeren
  • Quiz: Oude ambachten
  • Voorleessessie ‘de Pajotse molenvloek’ (voor kinderen)
  • Workshop: molentjes knutselen (voor kinderen)
  • Fiets langs de molens van het Pajottenland: meer info
 

Meer info

Demonstraties: de werkende molen en diverse ambachten

Lokale ambachtsmannen en vrouwen tonen je de geheimen van hun stiel. Ontdek hoe kantklossers te werk gaan, leer meer over bierbrouwen (en proeven!) en 'als het de natuurelementen belieft' zal molenaar Wies het waterrad, de aandrijvende tandwielen en de zingende maalsteen laten draaien. Hij leidt je rond en toont het eeuwenoude systeem van communicerende vaten en watervalkracht.

Workshop: Vogelnestkastje en/of vleermuizenkast timmeren

Schuilt er een echte timmerman in jou? Timmer mee voor de natuur en maak samen met een expert vogelnestkastjes voor kool- en pimpelmezen en zomerslaapkastjes voor vleermuizen. De diertjes hebben het moeilijk om veilige slaapplekken te vinden. Met enkele houten planken, onze handen en een beetje techniek, kunnen we hen helpen! De gemaakte kastjes kan je, als je wil, ter plaatse aankopen.

Quiz: test je kennis

Doe mee aan de oude-ambachten-quiz! Herken uitgestald materieel, gebruikt voor ambachten, of afbeeldingen van oude ambachtslieden. En de laatste opgave is een praktische maar ambachtelijke proef: figuurzagen. De winnaar(s) maken we blij met een ambachtelijk product.

Voorleessessie ‘de Pajotse molenvloek’

Voor kinderen!

Kom mee luisteren naar het verhaal van de 'Pajotse Molenvloek'. Door de vloek van de Duivel verdwijnen de molens een voor een in het Pajottenland. Lukt het Jules, Anna en Jef om deze vloek te doorbreken? Samen gaan ze op pad in de regio om de laatste molens te redden. Aandachtige oortjes trakteren we nadien op iets ambachtelijks lekkers!

Workshop: molentjes knutselen

Voor kinderen!

De klapscheutmolen in Wambeek is een watermolen. Maar vroeger stond er in Ternat en in Sint-Katharina-Lombeek ook een windmolen. Knutsel mee een windmolentje: kleur en plooi de wieken en laat de wind ermee spelen.