Reuze(n)feest

22.04.2012

Reuzen kennen we allemaal; van de Bijbelse Goliath tot de cyclopen uit de Griekse mythologie en hedendaagse verhalen als de GVR of Harry Potter. In Vlaanderen leeft een lange traditie om reuzen ook werkelijk tot leven te brengen: gigantische poppen worden nog steeds op jaarmarkten, kermissen en in stoeten rondgedragen en bewonderd door het plaatselijke publiek.

Reuzen in het Pajottenland en de Zennevallei

Het Ros Beiaard uit Dendermonde is misschien wel de bekendste reus uit ons land maar ook in de regio Pajottenland & Zennevallei zijn er heel wat reuzen. Ken je Sjoenke en Wanjke, bakkerskoppel uit Linkbeek, al? Of de Drogenboskabouter? De Vaantjesboer uit Halle is een verstokte vrijgezel die af en toe al eens te diep in het bierglas kijkt. De Dikke van Pamel is dan weer reusachtig in de breedte: de pop is gebaseerd op Victor De Klerck die in de 19e eeuw in Pamel woonde. Rinneke en Jef Pajot zijn lambiek- en geuzebrouwers afkomstig uit Dilbeek.

Reuzenstoet en reuzenfeest

Logo Erfgoedcel PZOp Erfgoeddag, zondag 22 april, willen de Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei en GC de Moelie dit soms vergeten erfgoed opnieuw in de schijnwerpers plaatsen. Een tiental reuzen uit de gemeenten Pamel, Wambeek, St-Katharina-Lombeek, Linkebeek, Drogenbos, Halle, Dworp en Dilbeek verzamelen in Linkebeek voor een heus reuze(n)feest. Sommige van deze reuzen zien amper nog het daglicht, het is dan ook een unieke kans om deze reuzen eenmalig samen te bewonderen. De reuzen, hun gevolg en fanfares vetrekken om 14u aan gemeenschapscentrum De Moelie voor een reuzenstoet. Via het gemeenteplein en de Dapperensquare paraderen zij voor het publiek. De reuzenstoet wordt rond 15u afgesloten met een reuzendans in de tuin van GC de Moelie.

In de Moelie kan je tussen 12u en 17u ook genieten van allerhande reuzenactiviteiten. In de reuzententoonstelling kom je te weten hoe reuzen gebouwd worden, wat hun geschiedenis is en hoe een reuzenleven er uit ziet. Maak je eigen mini-reus of ervaar eens hoe het is om een reus te dragen en zo een parcours af te leggen. Volksspelen, muziek, springkastelen en eet- en drankgelegenheid maken het geheel tot een waar reuzenfeest!

Praktisch

De reuzenstoet gaat door van 14u tot ongeveer 15u in het centrum van Linkebeek (GC de Moelie, Gemeenteplein, Dapperensquare). Het reuzenfeest vindt plaats van 12u tot 17u in GC de Moelie (Sebastiaanstraat 14 – Linkebeek). Parkeren kan aan Delhaize Beersel (Steenweg op Ukkel 329). Bij regenweer of sterke wind gaat de stoet niet uit. Organisatie: Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei en GC de Moelie (Sint-Sebastiaanstraat 14 Linkebeek, T. 02 380 77 51, E-mail: info@demoelie.be)

Reuzenpublicatie

Reuzenboekje Erfgoedcel Pajottenland ZennevalleiDankzij de organisatie van dit evenement kwamen we heel wat te weten over de reuzen van onze regio. Vergeten reuzen werden herontdekt, ongekende weetjes kwamen aan het licht. We besloten om alle informatie samen te brengen in een boekje, als herinnering aan deze dag, maar ook om onze verzamelde kennis te kunnen delen. In dit boekje ontdek je alles over de 23 nog levende reuzen in onze regio en de tradities die er aan verbonden zijn. De reuzen uit Linkebeek, Drogenbos, Dworp, Dilbeek, St.-Katarina-Lombeek, Wambeek, Halle, Sint-Genesius-Rode, Bever en Roosdaal komen aan bod. Ook kom je meer te weten over de reuzentraditie in Vlaanderen, haar geschiedenis en over de organisaties die zich inzetten om het reuzenerfgoed te bewaren en te ontsluiten. In de publicatie vind je ook heel wat interessant fotomateriaal terug.