OPROEP: Herdererfgoed

12.06.2018

Vandaag is herder Hugo aan het werk in de regio Pajottenland Zennevallei. Maar hoe zat dat vroeger? Hoeveel herders waren er actief in de regio? Welke verhalen kennen we hier nog over?

Voor een project rond herder-erfgoed is het Regionaal Landschap Pajottenland Zennevallei op zoek naar informatie over het herderverleden in de regio.  In dit project willen ze een globaal beeld geven van de geschiedenis van het herdersambacht in de regio, hierbij gaan ze focussen op de 19e en 20e eeuw. Daarnaast willen ze ook een aantal specifieke cases extra belichten.

Ze zijn op zoek naar:

a) getuigen (voormalige herders of hun nazaten). Heb je weet van een schaapherder in jouw buurt of ken je nog één van hun kinderen/ kleinkinderen?

b) historische bronnen en/of documenten die over het herdersambacht handelen of er naar verwijzen

c) fotomateriaal: Zitten er in jouw beeldarchief nog historische foto's over het herdersambacht in de regio? Ken je mensen die over dergelijke foto's zouden beschikken.

d) toponiemen. Zijn er in uw regio verwijzingen naar herders, schapen,... zoals Schapendreef, Herdersbrug, Groene weg, Stelle, ...(enkele voorbeelden uit het Zwinboek).

Help jij mee dit immaterieel erfgoe din kaart brengen? Informatie kan je bezorgen aan Johan Buytaert

Reageer