Op zoek naar een activiteit?

Ben je nog op zoek naar een extra activiteit in je herdenkingsprogramma? Of wil je nog een WO I gerelateerd optreden in de culturele kalender inplannen? We verzamelden hier voor jou het te boeken aanbod in Vlaanderen aan theater, muziek en lezingen.

 

Theater

 • Slijk - Wouter Deprez

Op vraag van GoneWest, dat de evenementen rond WO I bundelt, maakte Wouter Deprez een voorstelling over herinneringen aan 'de grooten oorlog'. Hij verweeft de herinneringen van zijn eigen grootvader tot een ontroerend geheel.

 • Zwarte Schande - Bleeding Bulls

De Zwarte Schande is het verhaal van Maarten Schiltmeier, ex-voetbalinternational, achterkleinkind van een Senegalese Soldaat uit de Eerste Wereldoorlog.

 • Holding hands @ Passchendaele - Martin Lynch

Het op ware feiten gebaseerde verhaal van de jonge Engelse soldaat Mo, die op beschuldiging van desertie, samen met zijn Ierse bewaker Willy de krijgsraad afwacht.

 • Ontploft - Begijn Le Bleu

Pol De Smet, een Vlaamse plattelandsjongen, moet strijden tegen 'Den Duitsch'. Dit historisch verhaal is ontstaan in samenwerking met 'In Flanders Fields' en kan ook als schoolvoorstelling (derde graad S.O.) geprogrammeerd worden. De voorstelling was reeds in Gooik te zien.

 • You not shoot, we not shoot - Wannes Cappelle

  Singer/songwriter/acteur Wannes Cappelle schreef in opdracht van vzw de BOOT deze aangrijpende theatermonoloog over de Kerstbestanden van 1914. Duitse soldaten weigerden nog om op Britse te schieten. Er volgde een kortstondige maar broze vrede. Doden werden begraven, geschenken uitgewisseld, er werd voetbal gespeeld, kerstliederen gezongen... Maar vrij snel ging men over tot de orde van de dag. Er moest gevochten worden...!

 • De Grote Oorlog - Hotel Modern
  In de live-animatiefilm De Grote Oorlog doet Hotel Modern een poging de ervaringen van deze soldaten voelbaar te maken. In het theater wordt een miniatuur filmset geïnstalleerd. Het landschap van het westelijk front wordt nagebouwd met potgrond, peterselie en roestige spijkers. Een gerauschmacher voorziet de film van een live soundtrack: een klopje op de tafel klinkt als een granaatinslag, het afstrijken van een lucifer als ontsnappend mosterdgas.

  Deze voorstelling was reeds in Dilbeek te zien en is ook gezien en goedgekeurd door één van onze medewerkers!

 • Aanvallen! - Borsalino
  Deze voorstelling naar de nieuwe literaire roman van Roland Bergeys beschrijft het leven van Vlaams frontsoldaat Eduard Ceulemans en dat van zijn verloofde Ida ‘Anderland’ Dergent. Vijftig jaar later wordt zijn kleinzoon geconfronteerd met de ziekte van Alzheimer die in Eduards hoofd sluipt.
 • De Gekke soldaat - Farce Cancan
  Monoloog over een jonge Duitse soldaat die naar Vlaanderen wordt gestuurd. Elk ogenblik kunnen ze doodgeschoten worden in die vervloekte Vlaamse loopgraven. Zijn lief trouwt thuis met een ander. Hij wil weg uit die miserie. Maar vluchten kan niet, want dat is desertie en op dienstweigering staat de doodstraf. De soldaat wordt gek. Maar men vertrouwt die gekken niet. Gek-zijn wordt gezien als een alibi om toch naar huis te kunnen. Gekken sterven ook voor het vuurpeloton.

   

 • Soldaat Peaceful - Erik Burke
  Soldaat Peaceful wil niet vergeten. Hij werd tijdens de Grote Oorlog gerekruteerd om als veel te jonge soldaat in Vlaanderen te gaan vechten tegen het Duitse leger. Monoloog naar de roman van Michael Morpurgo.
 • Whizz Bang - Leen Persijn

In deze productie voor volwassenen speelt Leen Persijn de kleindochter van een verpleegster in WOI. Samen met Eddy Peremans brengt zij naast bekende en minder bekende liederen uit de eerste wereldoorlog, ook speciaal voor deze productie geschreven, beklijvende nummers.

Was reeds in Galmaarden te zien!

 • De soldaat-facteur en Rachel - Compagnie Cecilia

In De Soldaat-facteur en Rachel zijn twee personages aan het woord die los van elkaar hun verhaal van na de oorlog vertellen. "Nooit meer oorlog” was de illusie na de oorlog. De jazz werd geboren. Een periode van opluchting en losbandigheid brak aan. De littekens werden verborgen gehouden. De trauma’s van de eerste industriele oorlogsvoering werden weggedanst. Maar als ge alles in uwen kelder stopt, ontploft die op een gegeven moment. Muzikale monoloog met Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels.

 • Ik heb een held ontmoet - Belgische Improvisatie Liga

Theatermonoloog gecombineerd met marionetten- en voorwerpentheater die in vrijwel elke school gespeeld kan worden voor het 4-6de leerjaar. Samen met de toeschouwers gaat de acteur op zoek naar zijn familiegeschiedenis in de Eerste Wereldoorlog.

 • Bloedlijn - Bart Pilate

"Dit is niet het verhaal van een man die, enkeldiep in de modder achter de Yzer, stierf voor volk en vaderland. Dit is het verhaal van de man die zich uit de modder hees en weer thuis kwam, om heel zijn leven lang te zwijgen over wat er gebeurde tijdens de Groote Oorlog en wie hij geworden was. Dit, dit is het verhaal van Cois Verbeeck, mijn overgrootvader." Een sterke vertelling met kortfilms van Bart Pilate, met Antje De Boeck, Karel Vingerhoets, Alex Desiron en Isabelle Ringoet.

 • John McCrae, the call of duty - De Dakbroeders vzw

Engelstalige monoloog over WO I en de schrijver van het gedicht "In Flanders Fields". Met bijhorend pakket voor de les Engels ( 2 en 3e graad secundair onderwijs).

 • Ward van het 13e - Uitgelezen gezelschap

Unieke, dynamische vertelling met rollenspel en projecties en begeleid op accordeon, naar de roman 'Aanvallen!' van Roland Bergeys. Het vertelt het ontroerend liefdesverhaal van zijn grootouders in 14-18.

 • Petrus en den dodendraad - Het Gevolg

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de grens tussen België en Nederland door de Duitsers hermetisch afgesloten door een elektrische draad. Een tragische love-story op de grens waar ooit den draad stond, die dorpen in tweeën sneed, waar smokkelaars aan bleven plakken en die een verloving tot een vierjarig bestaan veroordeelde. Spel door Jo De Meyere en Sofie Palmers.

Was in 2015 te zien in De Ploter in Ternat, een aanrader!

Alt-Tag here

 • Een Grote Oorlog - Theater de Kreet

Theater De Kreet brengt het verhaal van een soldaat in “den grooten oorlog”, maar heeft het verhaal van zovele soldaten samengebracht in één fictief personage. Het scenario is gebaseerd op het dagboek van de Gentse soldaat Raoul Snoeck, maar ook op dat van Duitse, Engelse en Franse soldaten, mondelinge overleveringen en een resem oorlogsliteratuur. Voor de 3de graad van het middelbaar.

 • Hotel Terminus - Theatergroep ’t Moment

In 1914 verblijven de Amerikaan Alexander Powell en de Australische Louise Mack, beiden oorlogsjournalist, in Antwerpen. Algauw zien ze die stad veranderen in een grauw, bloederig landschap waarin nog slechts onderdrukte mensen zich met moeite door alle ellende voortbewegen. Alexander en Louise ontmoeten elkaar in de klandestiene nachtclub Saint-Antoine en daar komen ze in contact met zangeres Angèle Lapaire, die hen met haar talenten de miserie kan doen vergeten en af en toe ook een handje helpt… Muzikaal stuk met Nicky Langley, An Lauwereins en Jos Dom.

 • Van het westelijk front geen nieuws - Frank Degruyter

In januari 1929 verscheen ‘Van het Westelijk Front geen nieuws’ van Erich Maria Remarque. Het boek vertelt de lotgevallen van een aantal Duitse soldaten aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd meteen na het verschijnen verboden door de Duitse overheid. Productie van Frank Degruyter voor 16+ en volwassenen.

 • Menschen…in den Grooten Oorlog - Tine Ruysschaert

Een programma over de gewone mensen in de oorlog van Tine Ruysschaert en Bart Cafmeyer. Arnold Sercu verzorgt de zang en piano.

 • Paardenkoorts - Equisense

Theatervoorstelling die het lot van de paarden tijdens de Groote Oorlog in de kijker zet.

 

 

Muziek

 • De Groote Oorlog van de Kleine Belg - Folgazán

Folgazán (poppy folkband) en Yves Bondue nemen in een emotionele, sterk gevarieerde voorstelling het publiek mee doorheen het verhaal van de Groote Oorlog met Nederlandstalige liedjes.

Reeds gezien en goedgekeurd door één van onze medewerkers!

 

 • De verwoeste gewesten - Folgazán

Dit Nederlandstalige liedjesprogramma geeft het woord aan onze voorouders die elk op hun manier als soldaat of burger De Groote Oorlog probeerden te overleven. 

 • In Flanders Fields - Coope, Boyes & Simpson

Coope, Boyes & Simpson, een Engels a-capella trio, brengen een beklijvend programma, een hulde aan iedereen die dacht dat deze oorlog een einde zou maken aan alle oorlogen. Ze traden reeds in 2014 in Roosdaal op en werden goedgekeurd door één van onze medewerkers!

 Editiepajot-jacky-delcour-liederen-over-de-grooten-oorlog-24012014

 • Oorlogsgeleerden: liedjes over oorlog en vrede - Vera Coomans en Piet Van den Heuvel 

Liedjes over oorlog en vrede in vele talen: sag mir wo die blumen sind, de eeuwige soldaat, inch’allah, duizend soldaten, shipbuilding, oorlog, goodnight saigon, fragile, Ik zou wel eens willen weten, masters of war, empty chair, Imagine, we’ll meet again, ...

 • Het collectief

In zijn repertoire keert het kamermuziekensemble Het Collectief terug naar de roots van het modernisme: de Tweede Weense School. Vanuit deze solide basis worden zowel de grote twintigste-eeuwse composities als de allernieuwste experimentele stromingen verkend. Daarenboven maakt de groep furore met spraakmakende cross-overs tussen het hedendaagse en het traditionele repertoire en met adaptaties van historische muziek.

Was reeds in De Westrand in Dilbeek te zien!

 • Les Voix Perdues

A-cappellagroep Les Voix Perdues wordt de laatste jaren vooral herkend om zijn sterk WO1-programma; straffe oorlogs- en vredesliederen, die teruggrijpen op de grote en kleine verhalen van de Groote Oorlog. Sterke poëzie op muziek gezet.

banner4 

 • Marktliederen - Erik Wille

Groep Erik Wille brengt volksliederen, hoofdzakelijk marktzang en café-chantant uit de Vlaamse zangtraditie. Marktliederen - grotendeels van de hand van de legendarische Tamboer uit Eeklo - waren vooral populair tussen de twee wereldoorlogen en werden vooral gebracht op markt- en kerkpleinen in heel Vlaanderen. Bij ontstentenis van de huidige media waren de marktzangers de nieuwsbrengers bij het volk.

 • Achter de linies - Kamerkoor Intimate Voices

Intimate Voices brengt vocale muziek uit Vlaanderen tijdens de periode van Wereldoorlog I. Met muziek van: Herberigs, Hullebroeck, Opsomer, Ryelandt, Uyttenhove,Van Nuffel, Van Hoof, Wambach, De Boeck, Alpaerts, Candael, d’Hulst, De Jong, de Vocht en de anderen.

 • Nooit brengt oorlog vrede - Sapukay

Het solidariteitskoor ‘Sapukay’ wil -haar Argentijnse naam indachtig- ook nu al zingend een boodschap van vrede en vriendschap brengen  rond de oorlog die alle andere oorlogen overbodig moest maken… Zij weten dat alleen vriendschap het antidotum is voor oorlog. 

 •  Hoorlog!!! Hoorlog!!! - OBLOMOV

'Hoorlog!!! Hoorlog!!!' brengt liederen van aan het front en over het front samen met liederen van achter en voor het front. Een zangspel met stoere venten en frèle dames in een theatraal uniform. 

 

 

Kunst

 • De Groote Oorlog in schilderijen - Erik Nagels

Sinds 1990 ontwikkelt Erik Nagels een reeks schilderijen, tekeningen en driedimensionaal werk met schilderkunstige inslag. Zijn hoofdthema is zowel de huid van de werkelijkheid als de huid van zijn schilderijen. Reliëf, patina, kwetsuren ontstaan door de evolutie in de tijd en door de overgave aan het bestaan. Hij schilderde heel wat schilderijen over WOI.

 

 

Lezingen

 • Reizigers door de Groote Oorlog - August Thiry

August Thiry is docent journalistiek aan Lessius Mechelen. Zijn historisch non-fiction boek Reizigers door de Grote Oorlog verscheen in 2008. Tijdens WOI wordt in Parijs een Belgische gevechtseenheid gevormd, die opereert met pantserauto’s. Koning Albert I schenkt dat korps aan de Russische tsaar. Vierhonderd Belgische oorlogsvrijwilligers vertrekken naar het Russische front. Ze komen terecht in de chaos van de Russische revolutie. 

 • IJzeren oogst. Een reis door Europa en de Grote Oorlog - Korneel de Rynck

Historicus en schrijver Korneel De Rynck reist in zijn boek 'IJzeren oogst' als een rasverteller langs de puinhopen van de Eerste Wereldoorlog.

 • Oorlogsdagen - Pieter Serrien 

Historicus Pieter Serrien schreef het boek 'Oorlogsdagen' over het leven onder bezetting tijdens WOI op basis van dagboeken en reist nu rond met een lezingenreeks over dit boek. Elke lezing is uniek. Er wordt een presentatie gemaakt aan de hand van een lokaal dagboek en zo mogelijk lokale gebeurtenissen. 

 • Ten Oorlog - Arnout Hauben 

'Ten oorlog' is een televisieprogramma dat in 2013 werd uitgezonden op Eén waarin drie reporters langs de WOI-linie reisden. Het programma ging gepaard met een gelijknamig boek, geschreven door Arnout Haben, één van de reporters van de reeks. Tijdens zijn lezing schetst hij de historische en geografische achtergrond van de tocht. Aan de hand van videofragmenten vertelt hij over bijzondere ontmoetingen en ervaringen. 

 • Tweemaal oorlog, driemaal honger. 1914-1944 - Eddie Niesten

Een lezing met een ietwat aparte insteek: de oorlogsgeschiedenis bekeken vanuit een culinair oogpunt. Eddie Niesten behandelt thema’s als ‘welke impact heeft de oorlog gehad op de voedseldistributie?', 'Wat stond er op het menu? ', oorlogskookboeken, ... 

 • Brecht Demasure

Brecht Demasure heeft het over de impact van de Grote Oorlog op de landbouwsector en de voedselbevoorrading.

 • Luc De Vos

Luc De Vos is hoogleraar Krijgskunde aan de Koninklijke Militaire School.

 • Luc Vandeweyer

Luc Vandeweyer is historicus en verbonden aan het Rijksarchief te Brussel. Hij schreef talloze publicaties en boeken over de vredesbeweging, het Vlaams- nationalisme en de Eerste Wereldoorlog. Luc Vandeweyer geeft lezingen voor jongeren en volwassenen. 

 • Mark Van den Wijngaert

Mark Van den Wijngaert is emeritus hoogleraar Hedendaagse Geschiedenis aan de Hogeschool Universiteit Brussel. 

 • Piet Veldeman

Piet Veldeman is historicus bij het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.

 • Vrouwen in de Groote Oorlog - Stefaan Vandenbussche

Stefaan Vandenbussche toont aan de hand van 10 markante levensverhalen dat ook vrouwen in de Groote Oorlog hun mannetje stonden. 

 • De Dodendraad - Frans Van Gils en Herman Janssen

Zij verzorgen op aanvraag een twee uur durende lezing over den dodendraad, de elektrische draad versperring die langs de grens met Nederland liep.

 

 

Auteurs

 

 • Aline Sax

Aline Sax werkt als historica voor het historisch onderzoeksbureau Geheugen Collectief. Haar boeken zijn vaak historische romans voor kinderen of jongvolwassenen. Ze werden meermaals vertaald, genomineerd voor belangrijke literaire prijzen en bekroond. Enkele van haar boeken gaan over WOI en ze geeft ook lezingen rond dit thema.

 • Patrick Lagrou

Kenmerkend voor het werk van Patrick Lagrou is de combinatie van spanning en avontuur, een esoterische of magisch-realistische dimensie en een geëngageerde thematiek. Vorig jaar schreef Lagrou een boek over WOI: 'Milans Groote Oorlog'. De auteur is ook beschikbaar voor lezingen.

 

 • Geert Spillebeen

Geert Spillebeen is journalist bij de VRT-nieuwsdienst. Hij schrijft jeugdboeken over WOI, zoals 'Zomer in Passendale', 'Age 14', 'Abdou's oorlog', 'Jimmy Duffy, Kampioen in de Loopgraven', 'Kiplings keuze' en 'Man tegen de muur' . Altijd zijn het waargebeurde verhalen. Ook deze auteur geeft lezingen.

 • Ivan Adriaenssens

Als auteur van strips over de Eerste Wereldoorlog geeft Ivan Adriaenssens het publiek bij zijn lezingen een unieke kijk op WOI en hoe hij dat verwerkt heeft in zijn boeken. Met een bijna eindeloos archief aan foto‘s en tekeningen die Ivan Adriaenssens achter hem projecteert en met een sliert aan informatie, weetjes en gedetailleerde omschrijvingen wordt het publiek meegezogen in de geschiedenis van WOI.

 • Wim Chielens

Wim Chielens is geboren en getogen in de Westhoek. Hij is germanist en werkte voor VRT Radio 2 als journalist en producer. Zijn belangrijkste specialiteit is de Eerste Wereldoorlog. Hij schreef er één roman over, een brievenboek, een jeugdroman en twee non-fictieboeken voor kinderen. Hij behandelt het onderwerp niet historisch maar met uitgesproken aandacht voor de menselijke verhalen en waar mogelijk met linken naar vandaag. Als performer kiest Chielens niet voor een pure lezing maar eerder verteltheater, waar zelfs een flard muziek in komt.

 • Marc de Bel

Bekende jeugdauteur Marc de Bel bracht vorig jaar met 'Ule' zijn eerste boek over WOI uit. Hij is ook beschikbaar voor lezingen rond dit boek.

 

 • Stefan Hertmans

Stefan Hertmans  is met zijn roman ‘Oorlog en Terpentijn’ genomineerd voor de Gouden Boekenuil 2014 en de Libris Literatuurprijs. Dit boek, dat gebaseerd is op de geschriften van Hertmans grootvader, vertelt het verhaal van Urbain Martien, soldaat in de Eerste Wereldoorlog die liever kunstenaar was gebleven.

Hij is ook beschikbaar voor lezingen.

 

Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei
JC Het Castelhof
Molenstraat 102
1700 Dilbeek

T. 02 451 69 47