Ons erfgoed onder de loep

Erfgoedcollecties in kaart

Sinds 2011 ging Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei van start met een omgevingsanalyse om de vele erfgoedcollecties in de regio in kaart te brengen en te registreren. Deze enorme uitdaging gingen we aan met een team gedreven vrijwilligers. Hiervoor bezochten we tal van organisaties, grote en kleine, die collecties hebben. Zo bezochten we grote musea zoals Kasteel van Gaasbeek maar ook kleinere organisaties en de archieven van de gemeentes en OCMW's. Het resultaat kan je vinden in ons rapport 'Erfgoedcollecties in het Pajottenland en de Zennevallei'.

Religieus erfgoed in kaart

Vanaf eind 2013 bezochten de vrijwilligers heel wat kerkfabrieken en parochies in de regio om een beter zicht te krijgen op het religieuze erfgoed. Wat bewaren de kerkfabrieken en in welke staat is dit? waar liggen de noden? het resultaat hiervan kan je vinden in ons rapport 'Religieus erfgoed in het Pajottenland en de Zennevallei'. Met de resultaten van dit traject bouwen we samen aan een ondersteuningsbeleid voor kerkfabrieken en parochies.

Sportief erfgoed

Op dit moment bezoeken we, in samenwerking met Archiefbank Vlaanderen, de vele sportverenigingen die onze regio rijk is. Van een klassieke voetbalploeg, tot een 100jarige turnclub en een zeldzame schuiftafelvereniging, een boeiend traject! 

Tradities in de regio

Tradities, er zijn er heel wat in het Pajottenland en Zennevallei. Volkssport, bierbrouwen, volksdans, kantklossen,... zijn hier maar enkele voorbeelden van. Vanaf 2015 gaan onze vrijwilligers op pad, als vliegende reporters, om de mensen achter deze tradities beter te leren kennen. Wie zijn ze? Waarom vinden ze het belangrijk dat hun traditie blijft bestaan? Met deze resultaten komen we in 2017 naar buiten.Enkele verhalen kan je hier terugvinden of in Pajot Zenne Magazine.  

Voor dit project zijn we op zoek naar enkele vrijwilligers die het team willen versterken. Interesse? Bekijk zeker de vacature op deze pagina en contacteer Anenlien via annelien@erfgoedcelpz.be of 0497 52 47 03.