Educatie

Het verleden hoeft niet per se stoffig en verleden tijd te zijn, maar kan soms sterk gelinkt zijn aan het heden. Beelden van de burgeroorlog in Syrië of de gevechten in de Centraal-Afrikaanse Republiek verschillen schrikwekkend weinig met die van de Eerste Wereldoorlog. Met alle commotie rond 100 jaar Groote Oorlog -het thema is niet uit het nieuws weg te denken- is het belangrijk dat kinderen en jongeren het oorlogserfgoed leren kennen. Daarom werd in het project Pajottenland Zennevallei 14-18 ook een educatief luik opgenomen.

Alle info voor scholen, leerkrachten en jeugddiensten in verband met educatie rond de Eerste Wereldoorlog kan je op deze pagina terugvinden.

Kinderen in bezet gebied

'Kinderen in bezet gebied’ is een educatieve website die ontworpen is als een interactief lespakket, dat leerlingen laat kennismaken met de leefwereld van kinderen in 1914-1918. De impact van de Groote Oorlog was ook voor hen niet te onderschatten: honger, rantsoenen, geschorste lessen, kennis maken met vluchtelingen, je vader zien vertrekken en soms zelfs verliezen. Anderzijds stond hun leven niet zomaar stil; er werd nog steeds kattenkwaad uitgehaald, in de bossen gespeeld en door moeders op de vingers getikt. De website staat bovendien boordevol verhalen, documenten en foto's uit de regio Pajottenland Zennevallei.

Deze getuigenissen, door en voor kinderen, worden bovendien gelinkt aan oorlogsverhalen die inzoomen op recente conflictsituaties zoals de spanningen in Congo, het wapengekletter in Somalië en de burgeroorlog in Syrië waar kinderen eveneens worden geconfronteerd met de gevolgen van oorlog.

De website is vooral ontworpen als een interactieve ontdekkingsreis, waar leerlingen naast verhalen ook foto’s, tijdslijnen en kaartjes kunnen bekijken en via een leuke quiz hun kennis over zowel de Eerste Wereldoorlog als de recente ‘oorlogsgeschiedenis’ kunnen testen. Voor de leerkracht zijn er lesbrieven en excursietips beschikbaar.

Leeftijd: 3de tot 6de leerjaar lager onderwijs

Leergebieden: Wereldoriëntatie: tijd, ruimte - mediaopvoeding

Belangrijkste leerdoelen:

 • Met behulp van ICT de voor hen bestemde digitale informatie kunnen opzoeken, verwerken en bewaren
 • Inzien dat er verbanden zijn tussen een historisch verschijnsel en de tijdsomstandigheden.
 • Beseffen dat kennis nemen van het verleden altijd gebeurt vanuit bronnen die vaak onvolledig of beperkt zijn.

De erfgoedcel liet de website even testen door juf Roos en haar zesde leerjaar van de Gemeentelijke Basisschool van Galmaarden. Goedgekeurd door de klas is de website nu voor een breed publiek online beschikbaar.

 

Beschik je zelf nog over interessant materiaal of heb je leuke tips, contacteer ons dan via info@erfgoedelpz.be.

Boekentrolley WOI

Met het thema 'De Eerste Wereldoorlog' doet boekentrolley mee aan honderd jaar Groote Oorlog. De boekentrolley, een themakoffer op wieltjes boordevol boeken rond WOI, is bestemd voor kinderen tussen acht en twaalf. Je vindt in de trolley verschillende lesfiches, die je helpen om in de klas met de boeken aan de slag te gaan. Je kan ze eveneens via deze pagina downloaden. Meer info

Leeftijd: 3de tot 6de leerjaar lager onderwijs

Leergebieden: Wereldoriëntatie: tijd, ruimte - Nederlands

Belangrijkste leerdoelen:

 • Inzien dat er verbanden zijn tussen een historisch verschijnsel en de tijdsomstandigheden.

Wil je je mening over de boekentrolley kwijt? Of heb je nog enkele suggesties en tips? Laat het ons dan weten of vul het evaluatiedocument in dat je hier rechts kan downloaden.

Expo 'Pajottenland 14-18'

De Eerste Wereldoorlog is niet enkel het verhaal van de Westhoek. Ook in onze regio had die oorlog een grote impact op het dagelijkse leven. In deze interactieve expo komen de volgende thema’s aan bod: hulpacties, vluchten, criminaliteit, activisme,  het sociale leven en herdenken en verwerken. Je kan luisteren naar lokale verhalen, beeldmateriaal wordt via viewmasters, krantenstokken en panelen aangeboden. Bij de tentoonstelling zijn een voorbereidingsles, een rondleiding op maat van kinderen en een naverwerking in de klas uitgewerkt waarvan de leerkracht gebruik kan maken. Meer info.

Leeftijd: 3de tot 6de leerjaar lager onderwijs

Leergebieden: Wereldoriëntatie: tijd, ruimte, samenleving

Belangrijkste leerdoelen:

 • Inzien dat er verbanden zijn tussen een historisch verschijnsel en de tijdsomstandigheden.
 • Beseffen dat kennis nemen van het verleden altijd gebeurt vanuit bronnen die vaak onvolledig of beperkt zijn.
 • Kinderen kunnen de tijd ordenen en zowel hun eigen als de Europese geschiedenis in periode indelen.

Basisexpo WOI

Deze kleine expo bundelt de belangrijkste data en gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog. Je leert het antwoord op een aantal vragen. Kwam dit conflict zomaar uit de lucht gevallen? Wanneer bereikte de oorlog België? Op welke manier verdween Rusland uit de gevechten? Op welk moment werd voor de eerste keer gas als wapen gebruikt? Deze expo bestaat uit een aantal banners die eenvoudig transporteerbaar en op te stellen zijn. Meer info.

Leeftijd: Middelbare school

Vak: Geschiedenis – Eerste Wereldoorlog

Inspiratiegids provincie Vlaams Brabant

De provincie ontwikkelde een inspiratiegids voor leerkrachten uit om met hun leerlingen van het 4e, 5e en 6e leerjaar aan de slag te gaan met 100 jaar Groote Oorlog. De gids geeft ideeën om in verschillende vakken rond dit thema te werken. De erfgoedcel wil deze publicatie promoten bij de verschillende scholen in de regio en interessant les- en bronnenmateriaal helpen aanreiken. De inspiratiegids kan je raadplegen op de website van Vlaams Brabant.

Ook te ontlenen 

Bij de erfgoedcel kan je als leerkracht ook terecht voor:

 • Affichereeks Tumult "Toen het nog geen oorlog was"

  Kinderen in oorlog krijgen het woord op kleurenaffiches. Mama bakte lekkere taarten, oma woonde in een mooi huis,...Dat alles veranderde in één klap met het uitbreken van de oorlog. Leeftijdsgroep 10-14 jaar.

 • Affichereeks Tumult "Ik droomde ervan soldaat te worden."

  Fictieve dagboek- en brieffragmenten rond de Eerste Wereldoorlog op basis van getuigenissen om even stil te staan bij de oorlogsgruwel. Leeftijdsgroep 10-14 jaar.

 • Fotoreeks Tumult "De Groote Oorlog her-denken".

  Tien fotoverhalen brengen samen het grote verhaal over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. Met catalogus en didactische handleiding. Leeftijdsgroep 14-18 jaar.

De inhoud van de boekentrolley Eerste Wereldoorlog is ook beschikbaar in onze erfgoedbibliotheek.

Contact en reservatie

Al het materiaal is gratis te ontlenen. Je dient het wel zelf op te halen (Molenstraat 102, Dilbeek) en indien nodig op te stellen. Indien dit moeilijk is zoeken we samen naar een oplossing.

Reserveren of extra informatie opvragen kan via:

info@erfgoedcelpz.be
T. 02 451 69 47

Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei
JC Het Castelhof
Molenstraat 102
1700 Dilbeek

T. 02 451 69 47