Ondersteuning

 

De Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei ondersteunt graag alle initiatieven die rond het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog in de regio georganiseerd worden om samen het verhaal van de Groote Oorlog te vertellen. Daarom geven we gemeenten, verenigingen, archieven, musea, cultuur- en erfgoedraden, vredescomités, maar ook scholen en jeugdbewegingen die in de herdenkingsperiode 2014-2018 een erfgoedactiviteit organiseren een duwtje in de rug.

Communicatie

Als jouw vereniging een activiteit rond de Eerste Wereldoorlog op poten zet, verspreiden wij het nieuws. We nemen jouw initiatief op in de nieuwsbrief en vermelden je project op de Facebook pagina en deze projectwebsite. Plaats je activiteit zeker ook in de UIT-databank in de kijker met de tag ‘Groote Oorlog’. Zo kom je automatisch op de kalender van de projectwebsite, de provincie Vlaams-Brabant en Vlaanderen. Voor een handleiding bij de UIT-databank kan je terecht bij de downloads op deze pagina. Breng ons dus zeker op de hoogte van je ideeën via info@erfgoedcelpz.be!

Vermeld bij voorkeur ook het Pajottenland Zennevallei 14-18 logo en de website www.pajotzenne14-18.be in je communicatie. Op die manier worden alle initiatieven uit de regio herkenbaar. Het logo is een 'streekproduct', want ontworpen door vrijwilliger Monik Thibaut uit Sint-Pieters-Leeuw. Wie wil kan bij de erfgoedcel gratis een banner met de afbeelding (100x200cm) uitlenen.

Een impulsbedrag

Ben je een organisatie, school, raad, vereniging…uit één van de deelnemende gemeenten en organiseer je een project rond het erfgoed van 14-18 dan kom je in aanmerking voor een impulsbedrag van maximum 500€. Iedereen die een tentoonstelling, lezing, workshop, herdenkingsmoment of een andere activiteit uitwerkt die het lokaal erfgoed van WO I in de kijker plaatst, kan op twee momenten (30 maart en 1 augustus) een aanvraag indien voor financiële steun. Alle info over de voorwaarden en procedure kan je terugvinden bij de downloads, projectbundel impulsbedrag. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op voor een eventuele verdere bespreking en/of goedkeuring.

Erfgoedplus

Veel verenigingen en verzamelaars beschikken over een boel materiaal, maar hebben niet de tijd en het personeel om dit te digitaliseren. Daarom bieden wij de hulp aan van een vrijwilliger die bij jou langskomt en samen op zoek gaat. Dankzij Erfgoedplus worden al jouw persoonlijke pareltjes online ontsloten.

Basistentoonstelling

De erfgoedcel ontwikkelde een basisopstelling waarin de belangrijkste data en gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog worden verteld. Je leert het antwoord op een aantal vragen. Kwam dit conflict zomaar uit de lucht gevallen? Wanneer bereikte de oorlog België? Op welke manier verdween Rusland uit de gevechten? Op welk moment werd voor de eerste keer gas als wapen gebruikt? Hoe liep de strijd uiteindelijk ten einde?

Dit achtergrondverhaal, dat bestaat uit een aantal banners die eenvoudig transporteerbaar en op te stellen zijn, is gratis te ontlenen. Je kan de opstelling als aanvulling op je lokale expo gebruiken of gewoon als beknopte inleiding op de Groote Oorlog. Je vindt een mooi voorbeeld op onze pagina inspiratie. 

De bruikleenovereenkomst vind je hier rechts onder downloads.

 

Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei
JC Het Castelhof
Molenstraat 102
1700 Dilbeek

T. 02 451 69 47