Levenswandeling: Al spelend in gesprek over vroeger

27.02.2017

Het spel levenswandeling is een leuk en eenvoudig spel om met ouderen of personen met dementie in gesprek te gaan over vroeger en elkaar zo op een andere manier te leren kennen. Wat is het mooiste cadeau dat je als kind van Sinterklaas kreeg? Herinner je je nog je eerste kus? Ken je enkele zinnen in jouw dialect zeggen?

In het spel staat reminisceren centraal. Reminisceren betekent het ophalen van herinneringen, waarbij de nadruk ligt op de eigen ervaringen van de deelnemers. Het spel werd ontwikkeld in het kader van Erfgoeddag 2017 door Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei i.s.m. WZC De Zwaluw (www.rvtdezwaluw.be) naar een idee van Ilona Van Obbergen.

Het spelbord is opgevat als een eenvoudig parcours van vakjes, volgens het principe van ganzenbord. Deelnemers gooien met de dobbelsteen en verplaatsen een pion voort op het spelbord. Bij elk gekleurd vakje hoort een kaartje waarop een vraag staat die de deelnemer moet beantwoorden. De vragen polsen naar verhalen over hoe het vroeger was.

De zes categorieën zijn:

  1. Mijn kindertijd: Vragen over de kindertijd, naar school gaan, spelen,… (vb. Moest je al kind alles opeten? Wat lustte je niet)
  2. Geloof & feesten: Vragen over de plaats van het geloof en de kerk in het dagelijkse leven en over religieuze en andere feesten zoals kerstmis, Sinterklaas, de kermis,… (Ging je wel eens naar de kermis? Wat deed je dan?)
  3. Verliefd, getrouwd, kinderen: Vragen over de eerste liefde, verloving, trouwen en kinderen krijgen. (vb. Hoe zag jouw/de trouwkledij er uit toen je jong was?)
  4. In en rond het huis: Vragen over gebruiken en gewoonten binnen de huiselijke sfeer. De thema’s voeding, gezondheid, huishouden, dagindeling,… komen hier aanbod (Vb. Had je vroeger huisdieren? Welke?)
  5. Beroep en vrije tijd: Vragen over enerzijds het professionele leven en anderzijds de invulling van de vrije tijd zoals televisie, radio, verenigingsleven,… (Vb. Vanaf wanneer hadden jullie een televisie in huis? Welke programma’s keek je?)
  6. Mijn dorp & stad: Vragen omtrent het eigen dorp en de omgeving, lokale tradities en vervoer (Vb. Sprak je dialect thuis? Kan je enkele woorden of zinnen in jouw dialect zeggen?)

Het spel werd ontwikkeld in het kader van Erfgoeddag 2017 op 23 april dat in het thema ‘Zorg’ staat. In onze regio (Pajottenland & Zennevallei) zullen verschillende zorginstellingen (vooral woonzorgcentra en rusthuizen) meedoen aan de Erfgoeddag. Op Erfgoeddag zelf en in een voortraject naar Erfgoeddag toe zal er aan de slag gegaan worden met een eenvoudig spel dat met groepjes ouderen gespeeld kan worden met als doel herinneringen ophalen, met elkaar in gesprek gaan over vroeger en elkaar op een andere manier leren kennen. Maar ook na Erfgoeddag kan het spel blijvend gebruikt worden in rusthuizen, bij de organisatie van dementiecafés of door mantelzorgers.

Het spel ontlenen kan vanaf mei gratis bij Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei. 

Labels: erfgoeddag2017, Zorg

Reageer

Beste kunnen wij het spel levenswandel aankopen ipv ontlenen?

Beste kunnen wij het spel levenswandel aankopen ipv ontlenen?

Beste Laurette, Bedankt voor je interesse in ons spel! Voorlopig zal het spel enkel ontleend worden. Indien we dit in de toekomst zouden verkopen, kunnen we je zeker op de hoogte houden. Stuur een mailtje naar info@erfgoedcelpz.be en we houden je op de hoogte van verdere plannen hier rond. vriendelijke groeten, Erfgoedcel PZ

Beste, ik werk als animatrice in WZC Poldervliet te Kruibeke en ik zou graag met dit spel " levenswandeling " werken met onze mensen. Ik vraag me dan ook af of we het spel kunnen aankopen ipv ontlenen? Alvast bedankt, Leen Van Damme

Beste Leen, Bedankt voor je interesse in ons spel! Voorlopig zal het spel enkel ontleend worden. Indien we dit in de toekomst zouden verkopen, kunnen we je zeker op de hoogte houden. Stuur een mailtje naar info@erfgoedcelpz.be en we houden je op de hoogte van verdere plannen hier rond. vriendelijke groeten, Erfgoedcel PZ

Waar kan ik het spel uitlenen en hoe wordt dit praktisch georganiseerd ? Ik zou het graag eens uitproberen met onze residenten

Beste Katleen, Je kan het spel ontlenen door een mailtje te sturen naar info@erfgoedcelpz.be met voorkeursperiode. Het spel is af te halen en terug te brengen bij ons op bureau, JC Castelhof, molenstraat 102, 1700 Dilbeek. groeten, Annelien

Beste, ik zou graag het spel "levenswandeling" willen ontlenen ifv de uitwerking van mijn lessen rond animatie in een woonzorgcentrum. Hierbij gaan de cursisten een aantal keren naar een woonzorgcentrum om activiteiten uit te voeren met de bewoners. Het lijkt me fijn om dit spel hierbij eens te doen. Is dit mogelijk ? Mvg Katleen Cré docente CVO VTI Katleen.cre@vti-leuven.be