GEZOCHT: Beerselse Jumelageherinneringen

06.11.2017

In Beersel zal de volgende Erfgoeddag zal gewijd worden aan de ‘Europese verbroedering’. De gemeente Beersel speelde hier steeds een voortrekkersrol in onder andere door de jumelage met verschillende buitenlandse partners.

De jumelage ontstond in Lot onder impuls van burgemeester Van Elslande. Men verzusterde met Blokker (nu Hoorn), Wormeldange en Mirabeau en later ook met Osthofen. Via wederzijdse uitwisselingen gingen tal van Beerselse kinderen en zelfs hele gezinnen een weekje logeren bij gastgezinnen. Ze kregen er een goedgevuld programma voorgeschoteld met toeristische bezoeken, sport, feestjes en leerden spelenderwijs een vreemde taal. Op deze manier ontstonden innige vriendschapsbanden over de grenzen heen en er zijn zelfs een paar huwelijken uit voortgesproten. Door de opkomst van het internet en de doorbraak van de goedkope vliegvakanties verwaterde deze uitwisselingsprojecten echter.

Om deze tentoonstelling tot een goed einde te brengen, is de gemeente Beersel volop op zoek naar foto’s, voorwerpen, verhalen of ander materiaal. Neem zeker contact op met de archiefdienst: Archiefdienst – 02 359 17 40 - archief@beersel.be  

Erfgoeddag - 22 april 2018 – Blokbos Lot – 10-18u

 

 

 

 

Labels: Erfgoeddag2018

Reageer

Ik ben jaren secretaresse vh Jumelagecomité geweest. De meeste info en foto's kunnen Jean-Pierre Laporte en Jean Debrael bezorgen.