Fabrieksburen. Industrie in de Zennevallei

Het project

Wat deed jij 20 jaar geleden op een doordeweekse dag? Stond je toen op, smeerde je boterhammen en ging je toen werken? In de papierfabriek van Catala misschien… of in de ACEC-fabriek, net als je buurman. Ben je benieuwd wat er na al die jaren van de fabrieken overgebleven is? Of weet je net heel weinig over het industriële verleden en ben je benieuwd naar wat er achter de fabrieksmuren aan de Zenne gebeurde? Kom dan in september en oktober naar de expo “Fabrieksburen. Industrie in de Zennevallei”. Je leert er de verhalen kennen van de grote fabrieken zelf, maar ook van de duizenden werknemers en buurtbewoners die de fabrieken een gezicht gaven.
 

Een korte geschiedenis

De industrialisatie van de Zennevallei kwam rond 1880 op volle toeren. Door de nabijheid van vlotte toegangswegen, het aanbod van goedkope arbeidskrachten en de nabijheid van de grootstad Brussel vestigden tal van grote ondernemers zich in onze streek. Als gevolg hiervan schoten grote industriële complexen en nieuwe arbeiderswijken als paddenstoelen uit de grond.

Deze bedrijven stelden honderden werknemers tewerk en drukten tientallen jaren hun onuitwisbare stempel op het dorpsleven. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een eind aan de bloeiperiode van de meeste ondernemingen. Velen gingen failliet of werden in grotere concerns geïncorporeerd. Dit zorgde ervoor dat de oude industriële gebouwen leeg kwamen te staan. Het voorbije decennium kregen een aantal sites een nieuwe toekomst bv. als bedrijvencentrum of als wooncomplex.

Fiets, wandel en speur mee

Je hoeft niet te wachten tot september om al van dit boeiende verhaal te kunnen proeven. Vanaf juni kan je immers dit industriële erfgoed reeds al wandelend verkennen. Hier vind je alle info.

Kalender

Je vindt de expo in:

Papierfabriek ‘Demeurs’ - Gustave Demeurslaan 86, Huizingen

  • 2 en 3 september 2017 (10u tot 18u)

Museum ‘den AST’ - Meiboom 16, Halle

  • 10 tot 20 september en 29 oktober tot 29 december 2017 van woensdag tot vrijdag  (10u tot 12u en 14u tot 17u)  en op zondagnamiddag (14u tot 17u)
  • Zondag 10 september 2017 - Open Monumentendag (10u tot 18u)

Onze-Lieve-Vrouw en Jan Ruusbroeckerk - Kerkplein, Ruisbroek

  • 23, 24 en 30 september en 1 oktober 2017 (10u tot 18u)

FeliXart Museum - Kuikenstraat 6, Drogenbos

  • 7 oktober tot 22 oktober 2017 van donderdag tot zondag (10u30 tot 17u)

Publicatie 'Fabrieksburen'

Heb je de expo 'Fabrieksburen' bezocht en wil je graag meer weten over ons industriële verleden? Koop dan de bijhorende publicatie met extra informatie en verhalen rond de fabrieken aan de Zenne. In het boek staan mooie foto's, uniek archiefmateriaal en getuigenissen van bazen en werknemers van de oude fabrieken. Het boek kost 10 euro en is vanaf 2 september te verkrijgen op één van de plekken waar de expo rondreist en via de erfgoedcel. Meer info

Educatief pakket

Het educatief pakket is bedoeld voor de derde graad van het lager onderwijs . Je kan dit pakket gebruiken om een bezoek aan de expo voor te bereiden of te verwerken, maar je kan het ook zonder de tentoonstelling in de klas gebruiken. Meer info

 


Contact

Wil je graag van alles op de hoogte blijven? De Expo Fabrieksburen kan je ook terugvinden op facebook: evenement 'Expo Fabrieksburen, Industrie in de Zennevallei'.

Heb je vragen? Contacteer ons dan:

info@erfgoedcelpz.be

Tel: 0498/922.844 (Koen Demarsin)

koen@erfgoedcelpz.be

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van de erfgoedcel.

 

Dit project is een samenwerking van:

Gemeente beersel, gemeente Drogenbos, stad Halle, gemeente sint-Pieters-Leeuw, 'den AST' Halle, FeliXart Museum Drogenbos, Heemkundig Genootschap Van Witthem Beersel, Sicca Silva Droogenbosch, Koninklijke Geschiedkundige en Oudheidkundige Kring Halle, Werkgroep Streek- en Volkskunde Sint-Pieters-Leeuw, Expertisecentrum Etwie, Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei met steun van De Vlaamse Gemeenschap, Provincie Vlaams-Brabant en RingTV.