ERFGOEDPLUS: object van de maand: glasraam in de Genesiuskerk

23.07.2014

Bij de oprichting van oorlogsmonumenten na WOI hanteerde men specifieke allegorieën en symboliek die de oorlog op een gepaste wijze uitbeeldde. Ook dit glasraam uit de Geniuskerk is een allegorische voorstelling van de oorlog. Het werd opgericht ter ere van de gesneuvelde parochianen uit Sint-Genesius-Rode en draagt heel wat krachtige en herkenbare symbolen.

Op de voorgrond zien we een geweer met ernaast de Belgische Adrianhelm en vier madeliefjes. Erachter vinden we een gesneuvelde soldaat, omwikkeld met Belgische driekleur op de schoot van een vrouw en naast een kind. Op de achtergrond een levensgroot kruisbeeld, een brandende kerk en een afgebroken boom. Het geheel in neogotisch kader. Onderaan is de namenlijst met gesneuvelden uit de parochie weergegeven.

Tijdens en vlak na de oorlog waren madeliefjes in België het symbool van de gesneuvelde soldaat, oorlogswees of -weduwe.  Frankrijk koos voor de blauwe Korenbloem als symbool en de Angelsaksische landen vonden de bloedrode klaproos of ‘Flanders poppy’ hét symbool van WO I. Het gebruik van madeliefjes als symbool in België verdween met de jaren, om plaats te maken voor de meer populaire klaproos.

Je kan het glasraam hier bekijken op de databank van erfgoedplus.
Uit de collectie van © Kerkfabriek Sint Genesius. Sint-Genesius-Rode

Labels: erfgoedplus

Reageer