Erfgoeddag Zorg in Pajottenland & Zennevallei een groot succes!

26.04.2017

Op zondag 23 april 2017 was het weer Erfgoeddag. In de regio Pajottenland en Zennevallei gingen er maar liefst 18 activiteiten door die in het totaal meer dan 2500 bezoekers konden ontvangen. Het thema Zorg bracht heel wat unieke samenwerkingen tussen de zorg- en erfgoedsector te weeg.

In verschillende activiteiten stond de vraag ‘Kan Erfgoed een rol spelen in de zorg voor kwetsbaren in onze maatschappij?’ centraal. En vraag die we blijkbaar volmondig positief moeten beantwoorden. Heel wat activiteiten ontstonden vanuit een unieke samenwerking tussen erfgoed- en zorginstellingen. De Heemkring van Gooik werkte bijvoorbeeld samen met het woonzorgcentrum Eyckenborch en stelde met foto’s en verhalen van bewoners een mooie expo samen. De opkomst was enorm en jong en oud genoten van de verhalen die in de vertelmomenten gebracht werden. In heel wat andere gemeenten zoals Roosdaal, Ternat, Affligem, Galmaarden, Herne en Dilbeek ontstond een gelijkaardige intensieve samenwerking.

In het Kasteel van Gaasbeek werd de expo ‘Kairos Castle’ ook voor blinden toegankelijk gemaakt aan de hand van reliëfkaarten en een speciale audiogids. Verschillende groepen met slechtzienden kwamen de tentoonstelling ontdekken. Zonnelied, vzw, zorginstelling voor mensen met een mentale beperking, gingen samen met de cliënten zelf op zoek naar de geschiedenis van het gebouw waarin zij gevestigd zijn.

In het thema ‘Zorg’ werd eveneens de zorg voor erfgoedobjecten centraal gezet. De Tramsite, het Audiovisueel Museum, de basiliek van Halle en de gemeenten Beersel en Sint-Pieters-Leeuw focusten op deze thematiek. In het Rondenboskasteel van Alsemberg konden bezoekers eenmalig toegang krijgen tot de onderaardse archieven. Maar liefst 190 bezoekers kwamen ter plekke kijken hoe de archivaris onder andere schimmelproblemen in archiefstukken behandelt. In de basiliek van Halle waren twee restauratoren live aan het werk.

Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, die de regionale communicatie en coördinatie voor het evenement verzorgde, bedankt alle organisatoren voor hun inzet en alle 2500 bezoekers voor hun bezoek! 

Labels: erfgoeddag2017

Foto's

Reageer