Erfgoeddag 2013: Stop De Tijd!

21.04.2013 - 22.04.2013

De tijd staat nooit stil… Behalve op 21 april! Dan wordt de tijd over heel Vlaanderen en Brussel stopgezet, dus ook in het Pajottenland en de Zennevallei. Dit is het uitgelezen moment om stil te staan bij al het bijzonder cultureel erfgoed dat onze streek te bieden heeft: zoals poëzie, oude hoofse verhalen, volksspelen, … Van workshops tot tentoonstellingen, van filmvoorstellingen tot themawandelingen: alles is mogelijk op Erfgoeddag. De Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei geeft met plezier nu al enkele leuke activiteiten prijs!

De tentoonstelling in GC het Koetshuis in Roosdaal brengt je aan de hand van een totaalspektakel met voordracht, muziek en zichten “Dichter bij de Tijd”. Ga je liever zelf aan de slag, dan moet je in Halle zijn! Word een dagje archivaris of conservator en neem een kijkje achter de schermen in het archiefdepot. Leer nadien in het erfgoedkraam op de markt wat erfgoed is en wat niet en ontdek hoe je je eigen familiestukken tegen de tand des tijds kan beschermen. Wandel door naar de oldtimerexpo op het Possozplein en waan je in de jaren ’40 en ’50. Maak in Beersel kennis met de wondere wereld van digitaal erfgoed en zoek je grootouders in de genealogische databank of bestudeer oude kadasterkaarten en kranten. Oude familiefoto’s vereeuwigen, laat ze hier gratis inscannen! Ook in Gooik kan je foto’s, bidprentjes, e.d. inscannen. Nog niet genoeg gekregen van digitaal? Kom dan zeker naar Ternat, neem deel aan het Erfgoedgame en haal zo verhalen en personages van onder het stof!

Ga naar Herne en leef je met de kinderen helemaal uit met volksspelen, sprookjes en mopjes in het plaatselijke dialect. En als dat nog niet genoeg is, kan je bovendien snoepjes “van in den tijd “ kopen zoals violetjes of rode neuzen. Soms bevriest de tijd letterlijk, zoals in de portretten van Sam Dillemans in het Kasteel van Gaasbeek: schrijversportretten, gebaseerd op bekende gravures, schilderijen en foto’s. Kinderen kunnen zich volledig uitleven op de “hoofse feestpartij”. Al feestend leren ze de hoofse manier van groeten en proberen ze verschillende middeleeuwse outfits uit. Zin in muzikaal erfgoed? Ga dan met het hele gezin naar Liedekerke en beweeg live mee op het ritme van ‘Radio Nostalikert’!

Over bewegen gesproken, in Dilbeek fiets je langs kerken en kerkhoven met historische en persoonlijke verhalen over de vergankelijkheid van het funerair erfgoed en het leven. Of wandel langs de Zenne in Lembeek in het spoor van Felix De Boeck en Geert Van Istendael. Met erfgoeddag ontwaakt ook het Museum van het Belgisch Trekpaard in Galmaarden uit haar winterslaap. Het vernieuwde museum organiseert een rondleiding in de bakermat van deze  reuzen. Laat je door de streek rijden tijdens de rondrit met koets.

Wil je alle activiteiten uitgebreid bekijken en of zoek je meer praktische informatie, kijk dan bij 'lees verder' en selecteer de gemeente(n) naar keuze.

Veel erfgoedplezier!


Nog vragen? Contacteer de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei:
karen@erfgoedcelpz.be - T. 02 451 69 49