Erfgoed in de kijker: Bloemencorso van Ternat

26.05.2020

Traditiegetrouw rijdt op Pinkstermaandag de Bloemenstoet uit in Ternat, één van de 5 Vlaamse corso's én erkend immaterieel erfgoed! Dit jaar stak corona echter een stokje in de wielen van de praalwagens ... 

De bloemenstoet ging voor het eerst uit in 1912 en dit naar aanleiding van de gemeentelijke verkiezingen.Dat jaar werd Theofiel Poodt (1858-1936) verkozen als burgemeester en om dit te vieren reden de gebroeders Poodt rond in de straten met bloemen versierde wagens. Ze deden dit om de overwinning te vieren én een ode aan de lente te brengen. Of zoals ze het zelf omschreven: "Een loflief ter ere van Vera". Een succes want het jaar nadien werd besloten de optocht te herhalen. Sindsdien rijdt de corso jaarlijks uit, al is niet met zekerheid geweten of de optocht ook plaatsvond tijdens de oorlogsjaren.

De bloemenstoet in Ternat onderscheidt zich van de vier andere Vlaamse corso's door het gebruik van snijbloemen. Doordat de optocht plaatsvindt op Pinkstermaandag, en dus tijdens het voorjaar, kunnen de bouwers geen gebruik maken van dahlia's. De wagens in Ternat worden daarentegen versierd met gerbera's, rozen, chrysanten, aronskelken, anjers... Bijkomend wordt er ook veelvuldig gebruik gemaakt van bloemstukken.

Naast versierde wagens, die een tafereel volgens een jaarlijks vastgelegd thema uitbeelden, rijden er sinds de jaren 1950 ook versierde fietsen mee in de optocht. Ook fanfares en majorettes maken traditiegetrouw deel uit van de stoet.

Jaarlijks komen er zo'n 3000 kijklustigen naar de optocht die een parcours van zo'n 2 km door het centrum van Ternat aflegt. Hierbij wordt onder andere de Dreef, het Marktplein en het Gemeentehuis aangedaan.

Meer weten? 

De corso in 2020

Dit jaar rijdt de stoet uitzonderlijk niet uit. Ter vervanging -en om haar bloemeneer hoog te houden- organiseert de gemeente Ternat wel een bebloemingswedstrijd voor particulieren.

Maar wat denken de Ternattenaren zelf? We vroegen het hen in een online enquête. Zowat de helft van hen ziet een belangrijke traditie waar ze erg naar uitkeken geannuleerd, al hebben ze natuurlijk heel wat begrip voor de situatie. Opvallend: maar liefst 85% van hen vernam het nieuws via sociale media. Denken ze dat de afgelaste editie gevolgen zal hebben voor de toekomst? De reacties zijn gemengd: van 'Volgend jaar dubbel zoveel feest' tot 'De bloemenstoet was al jaren in verval' en ' De corso heeft nood aan een versie 2.0 en moet meer jeugd betrekken'. Het staat vast: immaterieel erfgoed zoals de bloemencorso kan enkel overleven dankzij de inzet van de lokale gemeenschap. 

 


Reageer