Een dementievriendelijk bezoek in Huisje Mostinckx

12.09.2019

Ooit was het huisje Mostinckx een doodgewoon lemen hoevetje op het dorpsplein van Sint-Martens-Bodegem. Vandaag is het bijzonder want het lijkt alsof de tijd er is blijven stilstaan. Het huisje is ingericht zoals er vele waren in de 18e eeuw.  Het is één van de weinige die overbleef en nog kan bezocht worden. Sinds kort stelt het huisje ook haar deuren open voor personen met dementie en hun begeleiders.

Voor wie?

Woonzorgcentra uit de regio kunnen het huisje op aanvraag bezoeken. Neem vooraf contact op om wat extra uitleg en ook de praktische kant te bekijken. Tijdens de zondagsopeningen kunnen ook individuele bezoekers het huisje bezoeken. Dan ligt de koffer en handleiding ook ter beschikking. Er is mogelijkheid om dicht bij het huisje te parkeren en er is in het sanitair een extra toiletgreep geplaatst. Het huisje is zoveel mogelijk toegankelijk voor personen in een rolstoel, begeleiding hierbij is wel nodig.


Het bezoek

In het huisje ligt een handleiding en een koffer met allerlei materiaal die de bezoekers en hun begeleiders meenemen tijdens hun bezoek. Het is geen klassieke rondleiding en het bezoek ligt niet vast, iedere groep kan kiezen hoe ze het invult. Zo kan je echt een bezoek op maat uitstippelen. 

In de handleiding vind je per kamer vragen terug die polsen naar het leven vroeger. Daarnaast is er een geur- en voelkoffer met bijvoorbeeld de geur van eau de cologne of smaakpotjes met zoethout. Je vindt er ook een Ipad met muziek, foto’s en filmpjes van vroeger. Ht huisje zelf, met haar Leuvense stoof, stal en andere typische kamers, spreekt ook tot de verbeelding.

Na het bezoek kan iedereen in de schuur of op het terras ook iets drinken en zelf koffie malen zoals vroeger. Tijdens het opgieten van de koffie, komt de lekkere geur vrij. Wanneer mensen mobiel genoeg zijn, is er ook een kleine wandeling in de omgeving van het huisje uitgestippeld. 

 

Praktisch

Groepsbezoeken: op aanvraag via kennis@dilbeek.be, 02/451 69 29
Individuele bezoeken:
iedere eerste zondag tussen 15u en 18u
www.toerismedilbeek.be

Oproep

De gemeente Dilbeek zoekt vrijwilligers voor de begeleiding van deze bezoeken. Interesse? neem contact op via kennis@dilbeek.be of 02/ 451 69 29.


Dit project is een samenwerking van Team Kennis Dilbeek, Team Ouderen Welzijn Dilbeek en de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei met de steun van de Vlaamse overheid.

Labels: reminiscentie

Reageer