Welkom

Welkom op het educatieve luik van deze website. Op deze pagina's vind je als leerkracht een heleboel informatie om in de klas rond erfgoed aan de slag te gaan. Erg goed dus dat je hier terecht bent gekomen! Klik links door op de pagina's voor leerkrachten. Deze pagina's huizen binnen de website van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei (klik bovenaan door). 

Op deze website vind je informatie over:

Erfgoed, wat is dat nu juist?

Het staat voor alles wat we overerven van vorige generaties én wat we het bewaren waard vinden: gebouwen en monumenten (onroerend erfgoed), maar ook archeologische vondsten, kunstwerken, oude gebruiksvoorwerpen, foto’s, ...(roerend erfgoed). Erfgoed omvat ook minder tastbare dingen, zoals verhalen, tradities, stoeten, feesten, liederen, dialecten, ... (immaterieel erfgoed). Of erfgoed de moeite waard is om te bewaren, te verzorgen, te documenteren en te laten zien, bepalen mensen zelf. Als een hele groep mensen dit doet, spreken we van cultureel erfgoed.

Waarom rond erfgoed werken op school?

  • Via erfgoededucatie verwerven kinderen kennis en inzicht in zichzelf en hun omgeving.
  • Erfgoededucatie is leergebiedoverschrijdend (wereldoriëntatie, muzische vorming, taal,…)
  • Erfgoededucatie draagt bij tot historisch bewustzijn
  • Erfgoed getuigt van de diversiteit in de samenleving. Het zet aan tot dialoog en daagt uit tot actief burgerschap
  • Via erfgoededucatie worden kinderen creatief uitgedaagd en ontwikkelen ze diverse basisvaardigheden.
Je bent als leerkracht geen wandelende encyclopedie, maar eerder een begeleider die de aandacht vestigt op stukjes erfgoed. Maak kinderen warm om alert te zijn voor erfgoed, eerder dan als enige nieuwsbron op te treden. Wakker het besef rond erfgoed aan door linken te leggen met de omgeving. Nodig kinderen uit om zelf op zoek te gaan naar stukjes verleden, erfgoed bevindt zich immers overal om ons heen. 
 

Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei

Deze website is een initiatief van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei.  Erfgoedcel PZ maakt erfgoed zichtbaar in de 15 gemeenten van de regio en heeft als taak om alle organisaties die rond erfgoed willen werken hierin te ondersteunen. Wil jij in de klas rond erfgoed aan de slag? Dan ben je hier aan het juiste adres! Neem gerust contact op met ErfgoedcelPZ!

Wij komen graag eens langs op een personeelsoverleg op school om ons aanbod voor te stellen! Nodig ons gerust eens uit!

Contact

Erfgoedcel PZ: Karen Van Buggenhout

karen@erfgoedcelpz.be

02/451 69 49

0498/92 28 43

Gemeenten: Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat.