Educatief spel mobiliteit en Nostalbus naar jouw school!

Educatief pakket rond de geschiedenis van mobiliteit voor leerlingen van het 4de tot 6de leerjaar

Heb jij de Nostalbus al gezien? De Nostalbus is een oude lijnbus die is ingericht als belevingsruimte rond de geschiedenis van de mobiliteit in het Pajottenland en de Zennevallei Oude foto’s, filmpjes en liedjes brengen de mooiste verhalen en interessantste weetjes weer tot leven. De bus rijdt de regio rond en is te zien op allerlei evenementen. En nu rijdt de bus ook tot aan de school! Speciaal voor de leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar ontwikkelden we een educatief spel dat naadloos aansluit bij de thema’s die in de Nostalbus aan bod komen.

In het spel ‘Terug in de mobiliTIJD’ ontdekken de leerlingen het mobiliteitsverhaal van onze regio. Waarom moest er een kanaal komen tussen Brussel en Charleroi? Waarheen reed de boerentram? Hadden wij echt de allersterkste trekpaarden?

Er wordt gestart met een blinde kaart van de regio. Aan de hand van weetjes en opdrachten reizen de leerlingen doorheen de tijd. Ze tekenen mee de heirbaan en het karrespoor, het kanaal en zijn bruggen, het tram- en treinspoor en de drukke autostrades. Het spel eindigt in het ‘nu’. Gaan we te snel? Of staan we stil? Samen  zoeken we oplossingen!

Al spelende maken de leerlingen kennis met de Baquet de Charleroi en het superpaard Albion uit Vollezele, ze nemen opnieuw afscheid van de boerentram en rijden door Drogenbos in de allereerste auto van dokter Coosemans, …. De erfgoedzorgers van de regio verzamelden voor dit spel hun strafste verhalen en leukste anekdotes.

Het spel geeft een brede kijk op mobiliteit. Het toont niet alleen de huidige situatie, maar zoekt ook naar de historische wortels. We eindigen in de actualiteit en werpen alvast een blik vooruit!  

Het spel kan met de hele klasgroep gespeeld worden en duurt tussen 1 ½  en 2 uur. De leerkracht kan het spel aan de hand van een duidelijke handleiding zelf begeleiden.

PRAKTISCH

WANNEER: In overleg met de erfgoedcel bepalen we wanneer de bus naar jouw school kan komen. De bus kan gereserveerd worden vanaf 1 oktober 2012 tot 30 juni 2013. Het spel kan ook na juni 2013 nog ontleend worden.

PRIJS: Het ontlenen van de Nostalbus en het mobiliteitsspel is volledig gratis. Een chauffeur rijdt de bus naar jouw school en komt deze weer ophalen.

VOOR WIE: De bus en het mobiliteitsspel zijn geschikt voor leerlingen van het 4de tot 6de leerjaar. De bus en het spel zijn beschikbaar voor scholen in deelnemende gemeenten van de erfgoedconvenant: Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.

GOED OM WETEN:

  • Er is geen begeleiding voorzien bij de bus en het spel.
  • Er moet een plek zijn op school of in de buurt van de school waar de bus kan parkeren en waar de kinderen veilig de bus kunnen bezoeken. Een elektrische aansluiting is nodig. Op de bus bevindt zich een verlengkabel van 20m.
  • De bus moet door de school zelf opgezet worden, hiervoor is een eenvoudige handleiding voorzien en dit kan samen met de kinderen gebeuren.
  • Het spel moet niet in de bus gespeeld worden en kan zowel binnen als buiten doorgaan.
  • Het spel wordt gespeeld aan de hand van een handleiding. De leerkracht kan de handleiding op voorhand ontvangen. De handleiding zal ook op deze website te downloaden zijn.
  • Bij ontlening wordt gevraagd een overeenkomst te ondertekenen. U vindt deze overeenkomst bij 'Downloads'.
  • Een bezoek aan de Nostalbus neemt een half uur tot uur in beslag. Het spel duurt ongeveer een halve dag (een voormiddag of namiddag).
  • De Nostalbus en het educatief spel worden best samen ontleend. Het is ook mogelijk enkel de Nostalbus OF enkel het spel ‘Terug in de MobiliTIJD’ te ontlenen.

RESERVEREN: Reservatie of informatie via Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, Karen Van Buggenhout, karen@erfgoedcelpz.be, T:0498/922843 of T:02/4516949