Bruegeljaar 2019

2019, het Bruegeljaar!

In 2019 is het 450 jaar geleden dat de kunstenaar Pieter Bruegel overleed. Zowel in Vlaanderen als in het buitenland wordt dat jaar de schilder herdacht. Ook hier in de regio zullen tal van verenigingen, gemeenten en inwoners de handen in elkaar slaan voor de organisatie van een regionaal Bruegeljaar vol activiteiten en beleving. Boeren-Bruegel blijft inspireren en geeft betekenis, kleur en smaak aan onze regio: landschap, erfgoed, toerisme, streekproducten, cultuur... anno 2019. Ontdek hier de regionale programmabrochure.

Ook de Erfgoedcel en de IOED zullen in 2019 Bruegel in de kijker zetten via verschillende projecten. Ontdek ze allemaal via de website www.bruegelvertekend.be!

Bruegelbanketten

Aan de hand van verschillende ‘Bruegelbanketten’ geven we inhoudelijk duiding bij de figuur van Bruegel. In samenwerking met de gemeentes en lokalen verenigingen organiseren we diverse activiteiten waarbij Bruegelspecialisten duiding geven bij het leven van Bruegel en de tijdsperiode waarin hij leefde. Dit kan in de vorm van een lezing, een wandeling, een workshop of een discussie, telkens gekoppeld aan een maaltijd. Thema’s die aan bod zullen komen: de biografie van Bruegel, voedsel in de tijd van Bruegel en een onderzoek naar de mythes rond Bruegel, enz! Ontdek het volledige programma hier!

Expo: Bruegel vertekend

Vijf topillustratoren; Carll Cneut, Sassafras De Bruyn, Lobke Rondelez, Fatinha Ramos en Delphine Frantzen trekken onze regio rond. Op allerlei Bruegelactiviteiten kom je ze tegen terwijl ze mens, landschap en omgeving observeren en interpreteren… net als Bruegel. Hun indrukken vinden een weerslag in illustraties op reproducties van werken van Bruegel. Auteur Mieke Evenepoel voegt het woord bij de daad.

Bruegel liet zich beïnvloeden door de toenmalige Pajotse landschappen, bewoners en cultuur. De illustratoren beïnvloeden de werken van Bruegel met hun waarnemingen van het huidige Pajottenland. Wie beïnvloedt wie?

Hun herinterpretaties vormen deze unieke tentoonstelling vol be- en verwondering!

Als startschot van dit project vind je in jan-feb in de bibliotheken van de regio de expo 'Bruegel is van ons!'. Als bibliotheekbezoeker word je uitgenodigd te kijken en te vergelijken. Herken je Pajotse landschapselementen? Welke elementen zijn typisch Bruegeliaans? Ga mee op zoek naar de band tussen de regio en deze bijzondere kunstenaar.

Meer info

Ondersteuning theaterproductie ‘De ezels van Bruegel’

De theaterproductie ‘De Ezels van Bruegel’ is een voorstelling die wordt georganiseerd door vrijwilligers uit de regio. Tal van acteurs, muzikanten, productie- en logistieke medewerkers  hebben zich verenigd om in september en oktober 2019 het verhaal van Pieter Bruegel in verschillende cultuurcentra in de regio te brengen.

 

 

‘Ik wil schilder worden’, zegt Pieter Bruegel als kleine jongen aan zijn moeder. Doorheen het toneelstuk volgen we de schilder die zijn weg zoekt en vindt als kunstenaar in de woelige 16e eeuw onder het Spaanse bewind. Humor, liefde en drama brengen historische feiten en lokale verhalen tot leven. Niet enkel theater, maar ook muziek en dans zorgen voor een totaalspektakel. Samen met de theaterproductie reist ook een kleine historische tentoonstelling mee naar de cultuurcentra.

De theaterproductie wordt financieel ondersteund en inhoudelijk begeleid door de erfgoedcel.

Meer info: www.ezelsvanbruegel.com - ezelsvanbruegel@gmail.com

 

Reizende expo: uit Bruegel gegrepen

Wat krijg je als je twee van Bruegel’s meesterwerken combineert met archeologische objecten gevonden in het Pajottenland en de Zennevallei? Een leuke tentoonstelling die je een blik geeft in de 16e-eeuwse cultuur waarin Bruegel leefde!

We tonen je objecten die je kan terugvinden op twee van zijn meesterwerken, namelijk “Triomf van de dood” en “Bruiloftsmaal”. Kom en laat je meeslepen in een verhaal van
16e-eeuwse gewoontes en ontdek hoe men vroeger omging met het leven en de dood. Uit Bruegel gegrepen, objecten van bij ons, zal rondreizen in de regio en kan je bezichtigen in Dilbeek, Sint-Pieters-Leeuw, Roosdaal, Halle en Affligem.

Meer info

Contact

Wil je meer info over deze projecten?

Of plan je zelf een activiteit rond Bruegel? 

Breng ons op de hoogte! info@erfgoedcelpz.be - 02 451 69 47

www.bruegelvertekend.be