ACTIVITEIT: Zondag 25 november, mobiliteitsactiviteiten rond de Pedemolen

21.11.2012

Trage Wegen Dilbeek verwelkomt jullie op zondag 25 november 2012 aan de Pedemolen voor een tentoonstelling, begeleide wandeling en de molen in werking.

Tentoonstelling MobiliTIJD langs Dilbeekse Trage wegen van 1777 tot nu.

Aan de hand van oude en recente foto’s en kaarten krijg je een beeld van 235 jaar mobiliteit langs Dilbeekse (trage) wegen. De evolutie van de Ninoofsesteenweg van een kasseiweg mét breed voetpad naast, via brede kassei mét stoomtram, later elektrische tram tot de huidige viervaksweg. De inhuldiging van de spoorlijn Brussel-Aalst in 1856 als de start van de aanleg van nieuwe kasseiwegen in Sint-Martens-Bodegem. Verplaatsingen met kruiwagen, stootkar, paard en kar… naar wind- of watermolen, aardbeienmarkt, … Een eerste Masterplan Dilbeek-centrum in 1935. Te voet naar school. Een kerkweg die niet meer naar de kerk leidt, door uitbreiding kasteeldomein in Bodegem. En veel meer….
(deze tentoonstelling was reeds te zien aan de start van Dilbeek op Wandel in oktober, maar is nog aangevuld).

In de schuur van de Pedemolen van 13.30 tot 17.15u.

Met wandelkaart uit 1845 op stap.

Om 14u start een begeleide wandeling van 10km. Elke deelnemer krijgt een kopie mee van een kaart uit 1845 met de wandelroute op aangeduid: 90% van gevolgde (veld)wegen en paden bestonden toen reeds! Je geniet van Pajottenlandse landschappen tussen Pede, Schepdaal en Sint-Martens-Lennik. Overwegend onverhard, dus stevig schoeisel noodzakelijk.
Terug omstreeks 16.45u – geen café onderweg.

Molencafé geopend – molen in werking.

Van 14 tot 17u is de molen in werking en krijg je deskundige uitleg van de molenaar.
Doorlopend kan je in het molencafé terecht voor een streekbier of een koffie met gebak.

 

Allen welkom (ook als je niet meewandelt) zondag 25 november 2012

aan de Pedemolen, Lostraat 84, 1702 Sint-Gertrudis-Pede (Schepdaal).

Meer info: www.tragewegendilbeek.be of bij Hugo Marissens 02/466 28 89.

 

Ook een mobiliteitsactiviteit op poten zetten? We ondersteunen je graag! Ontdek hier hoe je een impulsbedrag kan aanvragen.

Reageer