ACTIVITEIT: Verbroederingsconcert in Herne voor WOI

Verbroederingsconcert

Op woensdag 11 november kan je om 17u in de Sint-Petrus en Paulus kerk in Herne terecht voor een gratis verbroederingsconcert van ’t Muziek Herne en de Koninklijke Fanfare ‘De Ridder Jans Zonen’ uit Dadizele.  Met muziek, woord en beeld wordt de Eerste Wereldoorlog op een unieke manier herdacht. Naast een herdenkingsmoment worden de verbroederingsbanden tussen Herne en het West-Vlaamse dorp Dadizele die dag ook opnieuw aangehaald.

Een jongen op de vlucht in de oorlog: van Dadizele naar Herne

Sylvère Dezegher , afkomstige uit Dadizele, moest als twaalfjarige jongen tijdens de oorlog vluchten met zijn gezin naar Herne. Pas in 1919 kon de familie terugkeren naar het zwaar beschadigde dorp. Tijdens de oorlog en zijn verblijf in Herne hield Sylvère notities bij, die hij op later leeftijd samenbracht in een kroniek.  In 2006 bracht Heemkring Dadingisila dit verhaal uit in een boek ‘Een kleine jongen in de Groote Oorlog’.

Verbroedering Herne en Dadizele

Wanneer enkele erfgoedwerkers uit Herne opzoeken waren naar verhalen uit Herne van WOI stootten ze op het verhaal van Sylvère, een belangrijke bron van informatie. Van het één kwam het ander en de twee gemeentes kwamen in contact met elkaar. Na enkele contacten ging een delegatie van Herne naar Dadizele op bezoek en werden plannen gesmeed om elkaar verder te helpen met informatie rond Sylvère en te verbroederen. Resultaat daarvan is dit verbroederingsconcert.

 

Meer info rond het concert op de website van de gemeente Herne 

Lees de verhalen van Sylvère Dezegher op onze educatieve website Kinderen in bezet gebied.  

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Contact

Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei
JC Het Castelhof
Molenstraat 102
1700 Dilbeek

T. 02 451 69 47