1, 2, 3, familie! Lespakket rond familie voor kleuteronderwijs

1, 2, 3, familie

Met Misia op speurtocht in je familieverleden

Een lessenpakket voor het 3de jaar kleuteronderwijs

Ieder kind heeft een uniek familieverhaal. Via het boekenpakket “1, 2, 3, familie!” bieden de bibliotheken van de regio Pajottenland & Zennevallei een boekenpakket rond het thema aan voor de kleuterklassen in de regio. In de boekentrolley vinden leerkrachten eveneens een inspiratiebundel  “1, 2, 3, familie! Met Misia op speurtocht in het familieverleden” die heel wat ideeën biedt om in de klas te werken rond de familiegeschiedenis van de kleuters.

Heb jij al van de boekentrolleys gehoord?  Een boekentrolley is een themakoffer op wieltjes speciaal bestemd voor scholen! In alle bibliotheken van de regio Pajottenland & Zennevallei kunnen scholen zulke boekentrolleys ontlenen. Er waren al een heleboel thematische boekentrolleys in elke bib en nu … is er een nieuwe boekentrolley op komst! De boekentrolley “1, 2, 3, familie!” is bestemd voor kinderen van de kleuterklas en bevat boeken rond verschillende soorten families, familiegeschiedenis, stambomen, ….

Daarnaast bevat elke boekentrolley ook een inspiratiebundel “1, 2, 3, familie! Met Misia op speurtocht in het familieverleden”. Dit is een educatieve inspiratiebundel waarin we kinderen uit de derde kleuterklas laten kennismaken met de boeiende wereld van de familiegeschiedenis. Het educatief pakket is voor iedereen ook gratis online beschikbaar via www.erfgoedcelpz.be/missias-missie en via familiegeschiedenis.be/kinderen/misia. De leidraad in deze inspiratiebundel is Misia, die op zoek gaat naar haar eigen familiegeschiedenis en zo meer te weten komt over haar bekende grootvader Adrien François Servais (een beroemde cellist uit Halle). Gedurende verschillende dagen neemt ze de kleuters mee op speurtocht. Er worden hierbij vijf deelthema’s aangeboden die over één à twee weken verspreid kunnen worden. In de boekentrolley vinden leerkrachten ook de handpop ‘Misia’ en een CD met muziek van Servais.

De boekentrolley kunnen scholen samen met de gedrukte inspiratiebundel, een CD en de handpop van Misia gratis lenen in 13 bibliotheken van de regio Pajottenland & Zennevallei (in de gemeenten Affligem, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle,  Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat). Maar ook buiten de regio kan je met de inspiratiebundel zelf aan de slag.

Het pakket werd ontwikkeld door een samenwerking van verscheidene erfgoedorganisaties: Stadsarchief Halle - den Ast, Gemeentearchief Dilbeek, Familiekunde Dilbeek, Familiekunde Vlaanderen, Vzw Servais en Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei in samenwerking met het expertisecentrum Onderwijsinnovatie VIVES campus Tielt en de lokale bibliotheken van de regio Pajottenland Zennevallei. 

Ontdek hier ook het lessenpakket rond familiegeschiedenis voor de tweede graad lager onderwijs!