Werking

Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei wil de bewoners van de regio warm maken voor het rijke culturele erfgoed dat zich in onze regio bevindt. Dit willen we doen in samenwerking met lokale besturen, erfgoedverenigingen en –organisaties en erfgoedenthousiastelingen.

Wat doen we?

Pajottenland & Zennevallei is met zijn 15 steden en gemeenten één en al verscheidenheid. Deze variatie biedt veel troeven en kansen voor een boeiende erfgoedwerking. De plek en het rijke lokale erfgoed zijn voor ons uitnodigingen om verhalen te vertellen waarin diverse soorten erfgoed samen de hoofdrolspelers zijn. Dat erfgoed opsporen, behoeden, in contact brengen met mensen en overdragen aan wie na ons komt, is de uitdaging die wij aangaan. De lokale sterktes zijn onze uitvalsbasis, samenwerking is de rode draad in onze werking. De erfgoedcel wil dan ook fungeren als aanspreekpunt en ondersteuningskracht voor iedereen die met erfgoed bezig is. 

Wil je weten voor welke ondersteuning, communicatiemiddelen en uitleenbare tentoonstellingen je bij de erfgoedcel terecht kan? Bij downloads vind je de brochure met ons aanbod voor gemeenten en organisaties.

Wat is cultureel erfgoed?

Erfgoed is een vlag die een rijke lading dekt. Het is een verzamelbegrip en staat voor alles wat we overerven van vorige generaties én we het bewaren waard vinden.

Als erfgoedcel willen we ons in de eerste plaats richten op cultureel erfgoed. Dit is zowel roerend als immaterieel erfgoed. Het roerend erfgoed is het erfgoed dat verplaatsbaar is. Het gaat daarbij onder andere om beelden, boeken, archiefstukken en schilderijen. Het kan zowel om alledaagse gebruiksvoorwerpen als om waardevolle kunstwerken gaan.
Naast het roerend erfgoed zijn er ook minder tastbare overblijfselen zoals feesten, tradities, volksverhalen, lokale muziek of vakmanschap. Dit is immaterieel erfgoed. Onroerend erfgoed (gebouwen, landschappen, monumenten) hoort niet bij cultureel erfgoed, de erfgoedcel heeft hier ook geen werking rond. 

De erfgoedcel

Logo Erfgoedzel Pajottenland ZennevalleiDe erfgoedcel ging van start op 1 mei 2011, nadat de Vlaamse Gemeenschap een cultureel-erfgoedconvenant afsloot met de intergemeentelijke projectvereniging Cultuurregio Pajottenland en Zennevallei. Deze projectvereniging is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.

 

Onze partners

De erfgoedcel is een samenwerkingsverband, klik hier voor een overzicht van al onze partners.