Gluren achter de fabrieksmuren

Gluren achter de fabrieksmuren

Het project

Het verhaal van de industrie in de Zennevallei laten zien, daarvoor slaan we de handen in elkaar. We, dat zijn de gemeenten Beersel, Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw, het FeliXart Museum in Drogenbos, stedelijk museum en archief ‘Den Ast’ uit Halle, de lokale heemkringen, de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en expertisecentrum ETWIE. De zoektocht loopt van Drogenbos, over Ruisbroek, Lot tot Halle.

Een korte geschiedenis

De industrialisatie van de Zennevallei kwam rond 1880 op volle toeren. Door de nabijheid van vlotte toegangswegen, het aanbod van goedkope arbeidskrachten en de nabijheid van de grootstad Brussel vestigden tal van grote ondernemers zich in onze streek. Als gevolg hiervan schoten grote industriële complexen en nieuwe arbeiderswijken als paddenstoelen uit de grond.

Deze bedrijven stelden honderden werknemers tewerk en drukten tientallen jaren hun onuitwisbare stempel op het dorpsleven. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een eind aan de bloeiperiode van de meeste ondernemingen. Velen gingen failliet of werden in grotere concerns geïncorporeerd. Dit zorgde ervoor dat de oude industriële gebouwen leeg kwamen te staan. Het voorbije decennium kregen een aantal sites een nieuwe toekomst bv. als bedrijvencentrum of als wooncomplex.

Werknemers Catala Drogenbos

 

Verhalen en voorwerpen gezocht

Tot zover de korte officiële geschiedenis. Maar er is meer: de verhalen van mensen die in en rond de fabrieken woonden en werkten. en die zoeken we. Was jij boekhouder bij ACEC? Speelde je misschien in de voetbalploeg van de Catalafabriek? Of vertelde je grootmoeder je dat ze de was niet kon buitenhangen door de luchtvervuiling? Laat het ons dan weten! Want wie weet maakt jouw verhaal de puzzel compleet.

Wij zoeken:

  • Getuigen die in de fabrieken werkten of in de buurt leefden en die hierover een verhaal kunnen vertellen.
  • Verhalen en anekdotes over het leven en werken in of rond de fabrieken.
  • Foto’s, documenten en objecten over het leven en werken in of rond de fabrieken.

We onderzoeken de fabrieken en dorpen in de Zennevallei: 

  • Drogenbos (Catalafabriek, ACEC-fabriek, Moeras van Felix De boeck)
  • Ruisbroek (lakenweverij van Rey, ACEC-fabriek)
  • Huizingen (papierfabriek De Meurs)
  • Halle (mouterij van Roye en andere brouwerijen en mouterijen)

 

Helpende handen gezocht

Om dit project tot een goed einde te brengen, zijn we nog op zoek naar een paar helpende handen. Heb je zelf zin om met de industriegeschiedenis aan de slag te gaan? Wil je mee op pad om getuigen te interviewen of om naar oude teksten te zoeken? Neem dan contact met ons op. De vrijwilligersvacature met meer informatie vind je rechts op deze pagina bij de downloads. 

Wil je graag aan de slag als vrijwilliger in de project? Contacteer dan Annelien

annelien@erfgoedcelpz.be, 0497 52 47 03

Contact

Wil je graag je verhaal met ons delen? Heb je nog voorwerpen of foto's? Of gewoon een vraag? Contacteer ons dan:

info@industriezenne.be

Tel: 0498/922.844 (Koen Demarsin)

koen@erfgoedcelpz.be

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van de erfgoedcel.

 

Dit project is een samenwerking van:

Gemeente beersel, gemeente Drogenbos, stad Halle, gemeente sint-Pieters-Leeuw, 'Den Ast' Halle, FeliXart Museum Drogenbos, Heemkundig Genootschap Van Witthem Beersel, Sicca Silva Droogenbosch, Koninklijke Geschiedkundige en Oudheidkundige Kring Halle, Werkgroep Streek- en Volkskunde Sint-Pieters-Leeuw, Expertisecentrum Etwie, Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei.